2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új orosz űrközpont

A Pápua-Új-Guinea partjainál fekvő, de Indonéziához tartozó Biak szigetecskén új orosz űrközpont épül, amelyről teljesen újszerű módon, a levegőből indítják majd a szputnyikokat Föld körüli pályára állító rakétákat - adta hírül az Izvesztyija című moszkva
2007. október 2. kedd 11:23 - Hírextra

A Légi indítás (Vozdusnij Sztart) elnevezésű társaság elnöke, Anatolij Karpov elmondta: a légi indítás a földitől eltérően nem követel meg hatalmas infrastruktúrát, így jóval olcsóbb a hagyományos rendszernél, továbbá olyan országok számára is lehetővé teszi szputnyikok felbocsátását, amelyek nem rendelkeznek saját űrrepülőtérrel. Az elemzések szerint a következő tíz évben a világon legalább 600 szputnyik felbocsátására lesz igény.

A légi indításhoz egy e célra átépített An-124 teherszállító repülőgépre van szükség, amely bármely repülőtérről elindulhat, továbbá egy szintén átalakított interkontinentális ballisztikus rakétára. Tízezer méteres magasságban a repülőgép kiengedi a rakétát, amelynek hajtóművei ezután indulnak be.
Az An-124 ráadásul nem csak egy szputnyikot hordozó rakéta, hanem akár egy többszöri felhasználásra készült űrhajó súlyát is elbírja.

Lényegében a földi indításhoz képest a légi indításnál a hordozórakéta első fokozata helyett sokszor alkalmazható repülőgépet használnak. Így 800-900 kilogrammos szputnyikot is Föld körüli pályára lehet állítani, az eddigiekhez képest jóval csekélyebb energia, illetve nyersanyag felhasználásával.
Karpov azt is elmondta: a hordozórakéták sokszorosan kipróbáltak, akárcsak hajtóműveik, s olyannyira kiválóak, hogy az Egyesült Államok is megvásárolta a licencet. A kilövőállás két változatban készül, szériában. Az egész módszer nagy előnye, hogy kész alkotóelemekből áll össze, és ezért igencsak versenyképes lesz az űrszolgáltatások piacán - mondta a társaság vezetője.

Az Izvesztyija szerint az új repülőtér építéséről Vlagyimir Putyin elnök állapodott meg néhány hete tett indonéziai látogatásán, s a napokban egyeztették a technikai részleteket is. Ez megnyitja az utat a szükséges infrastruktúra kiépítéséhez, amelybe Indonézia már 25 millió dollárt fektetett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását