2024. május 2. - Zsigmond

Az Iszka utazása a hivatalos magyar nevezés

Bollók Csaba rendező Iszka utazása című játékfilmjét nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra, erről szakmai bizottság döntött pénteken - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t.
2008. szeptember 5. péntek 13:40 - Hírextra
Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet. A nevezések közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért versenyezhetnek.
A jelöltek listáját 2009. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadását február 22-én tartják a Los Angeles-i Kodak Színházban - közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

Beszámolt arról, hogy az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2007. október 1 és 2008. szeptember 30. között volt.
A nevezésről döntő bizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Stőhr Lóránt filmkritikus, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Márk Iván operatőr, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András filmrendező, a Független Magyar Producerek Szövetségét Váradi Gábor, a Magyar Producerek Szövetségét pedig Temple Réka képviselte.

"A bizottság többségi szavazattal hozta meg döntését. Különböző szempontok mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy az Iszka utazása című film indulhat a legnagyobb eséllyel az Oscar-díjért folyó versenyben" - tudatta a filmunió.

Bollók Csaba 2005 őszén forgatta az Iszka utazását, amelyet csaknem négy éven át tartó előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerekkel, Varga Mária és a rendező véletlen találkozásból született. Az Iszka utazása egy "kemény világot ábrázol, azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek idő előtt felnőtté érik: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába".

A film operatőre Gózon Francisco, producere Csere Ágnes. Bollók Csaba második játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb szerzői film díját.

Az Iszka utazásának nemzetközi premierjét a tavalyi Berlinalén tartották, s azóta több mint félszáz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába Bollók Csaba rendezését. Az észak-amerikai seregszemlék közül nagy sikerrel mutatták be a filmet Chicagóban, Clevelandban, Seattle-ben, Palm Springsben, Torontóban és Vancouverben. A film alkotóit rangos díjakkal tüntették ki európai, ázsiai és amerikai filmfesztiválokon az elmúlt hónapokban - közölte Papp Csaba Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását