2024. május 11. - Ferenc

A tavalyinál ezerrel több gólya kezdte meg a tanévet

Sikeresen zárta a felvételi időszakot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a felsőoktatási intézménybe idén összesen 7.584 hallgatót vettek fel, 1.013 fővel többet, mint tavaly - áll az SZTE közleményében, melyet pénteken juttatott el az MTI-hez.
2008. szeptember 5. péntek 17:50 - Hírextra
Az államilag finanszírozott képzésekre bejutott elsőéves hallgatók száma hétszázzal nőtt.
Mint írják, a kedvező felvételi eredmény hátterében az áll, hogy az oktatásügyi kormányzat ebben az évben igen konstruktív magatartást tanúsított egyes kapacitás-keretszámok tekintetében. Így lehetőség nyílt arra, hogy a hagyományosan népszerű és így idén is sokak által választott szakok - mint az informatikai, természet- és orvostudományi, egészségügyi képzési területek - javára bizonyos átcsoportosításokat hajtsanak végre - idézte Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes megállapításait a közlemény.

Kiemelkedő mértékben, csaknem kilencszázzal növelte elsőéves hallgatóinak számát a tavalyi évhez képest az egyetemen belül a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, mely tizenötféle szakképzést, tizenegyféle alapképzést és hétféle mesterképzést indított, s ennek köszönhetően 1.921 elsőéves hallgatóval kezdte meg a tanévet.

Galambos Gábor dékán szerint ez a kiemelkedően magas hallgatói létszám azt jelzi, hogy a kar az integráció után sikeresen találta meg a helyét a Szegedi Tudományegyetemen belül.
Ennek azonban nagy ára volt - fogalmazott a professzor. A tanárképzés egyetemen belüli átszervezése után JGYPK az elmúlt két évben megvált a dolgozók közel ötödétől, és a kar szerkezetét is az új követelményekhez kellett igazítani: a 29 tanszékből tíz intézet jött létre.

Az országban is elsők közt akkreditáltattak tanári mesterszakokat, amelyekre már szép számban jelentkeztek is hallgatók azért, hogy főiskolai szintű diplomájukat mesterszintre konvertálhassák - tudatta a dékán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását