2024. április 29. - Péter

Óegyiptomi templom portikuszára bukkantak a Nílusban

Hnum, a termékenység óegyiptomi kosfejű istenének szentelt templom portikuszára bukkantak egyiptomi búvárrégészek a Nílus medrében Asszuán közelében.
2008. május 31. szombat 13:32 - Hírextra
Első ízben vizsgálják a Nílus medrét - a projekt keretében búvárrégészek végig szeretnék vizsgálni az egész folyót. Az archeológusok reményei szerint a Nílus számtalan értékes leletet rejt, s nem csupán azért, mert az évszázadok során megemelkedett a vízszint, hanem hajószerencsétlenségek és természeti csapások folytán rengetek értékes antikvitás kerülhetett a mélybe - olvasható a National Geographic honlapján.

"A Nílus megváltoztatta folyását és a szentélynek e része a folyóba került" - magyarázta a templommal kapcsolatban Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

A masszív portikusz túlságosan súlyos, hogy a mostani feltárások során a felszínre hozzák, ám a régészek kiemeltek egy egytonnás követ. A feliratok valamikor a XX. (Kr.e.945-712) és a XXVI. (Kr.e. 664-525) dinasztia uralkodása alatt készülhettek, maga a kő azonban sokkal régebbi lehetett, mivel az ókori Egyiptomban az építőanyagokat újból és újból felhasználták.

"Egy sok évszázadon át lakott városban az épületek folyamatosan pusztultak, s helyettük mindig újakat emeltek, felhasználva a régiek minden elemét" - mondta Cornelius von Pilgrim, az óegyiptomi építészeti és régészeti örökséget kutató svájci intézet igazgatója.

Véleménye szerint Hnum templomát még a XII., vagy XIII, dinasztia (Kr.e. 1985-1650) alatt emelhették, majd később többször átépítették és kibővítették.

A továbbiakban két oszlopot, valamint több követ terveznek kiemelni a folyóból. A régészek reményei szerint a rajtuk lévő feliratok segítségével megállapíthatják, hogy pontosan mikor épülhetett a szentély közelében lévő úgynevezett nilométer: ennek segítségével állapították meg az ókori hivatalnokok a vízszint magasságát a Nílus évenkénti áradásakor, hogy kiszámítsák a várható termést, s a földművesek adóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását