2024. április 29. - Péter

Gazdasági előnyökkel jár az agrárszakoktatás átszervezése

Az agrárszakoktatás átszervezése gazdasági előnyökkel is jár az intézményeknek - mondta Herbály Imre, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 4. csütörtök 11:48 - Hírextra
A parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke közölte: az agrárszakképző központok kialakítása a térségi integrált szakképző központok mintájára indult meg. Augusztus 31-vel országosan három ilyen központ jött létre a 18 agrárszakoktatási intézményből, a dunántúli Szekszárdon, a kelet-magyarországi Jánoshalmán és a közép-magyarországi Budapesten.

Herbály Imre kitért arra, hogy a központok önálló intézményként, a hozzájuk tartozó szakképzők pedig tagiskolaként működnek, megőrizve gazdasági önállóságukat és nevüket. A szakpolitikus szerint az új intézményrendszer létrehozása nemcsak szervezetileg menti meg az agrárszakoktatást, hanem gazdasági előnyökkel is jár, hiszen az intézmények pályázhatnak fejlesztések támogatására az Új Magyarország fejlesztési tervben.

Az MTI kérdésére, hogy hányan kezdik meg a tanévet szeptembertől ezekben az intézményekben, Herbály Imre azt mondta, még nem lehet pontosan megmondani, mert tanév elején "van egy kis mozgás a diákok létszámában".

Hozzáfűzte: a szakképző központok működésének feltétele, hogy legalább 1500 diák legyen az intézményben, és jelenleg ez a létszám megvan, sőt túl is lépték.

A szocialista képviselő egy másik kérdésre azt mondta, növekedett az érdeklődés az intézmények iránt a diákok részéről, mert egyre több munkaadó kér szakmunkás-bizonyítványt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását