2024. május 3. - Tímea, Irma

120 éve született Joseph P. Kennedy

Valóságos dinasztiát alapított, ő maga is elnökségről álmodott, helyette azonban fiai futottak be politikai karriert. A százhúsz éve, 1888. szeptember 6-án született Joseph Patrick Kennedy azonban nagy árat fizetett ambícióiért: merényletek és tragikus ba
2008. szeptember 4. csütörtök 11:51 - Hírextra
A család még a XIX. század első felében, az éhínség elől menekült Írországból Amerikába, Kennedy apja már tehetős üzletember volt. Fiának már egyenes útja volt a Harvard Egyetemre, ahol inkább baseball-játékával tűnt fel, semmint pénzügyi tanulmányi eredményeivel. A kemény munkának az egyetem után következett el az ideje, rendkívüli érzékkel bánt a befektetésekkel, részvényekkel, pénzügyekkel, 25 évesen már a családi részesedést megmentve lett bankigazgató, a legfiatalabb az egész országban.

A felfelé ívelő pályához előnyös házasság dukált, választottja Boston korábbi polgármesterének lánya, Rose Fitzgerald lett. A házasságból kilenc gyerek született, az ambiciózus Kennedynek komoly tervei voltak fiaival és lányaival. A húszas években a családi vagyon gyarapítása foglalta le, befektetések, részvényügyletek, ingatlanok révén milliókat halmozott fel.

Módszerei mai szemmel nem feltétlenül bizonyulnának törvényesnek, s utólag Kennedy is bevallotta, hogy tisztában volt vele: a tőzsde lufi előbb-utóbb kipukkad, és beüt a krach. A szeszcsempészettel is meggyanúsított üzletember a gazdasági világválságból is győztesen került ki: míg becslések szerint vagyona 1929-ben 4 millió dollárra rúgott, 1935-ben már 180 milliót értek befektetései. Még Hollywoodban is voltak érdekeltségei, s ő volt a tulajdonosa Chicago legnagyobb irodaépületének.

A gazdasági élet bekebelezése után az országos politikai porond sem tűnt távolinak a régóta demokrataként politizáló Kennedynek. Komoly támogatást biztosított Franklin D. Rooseveltnek, ezért cserébe miniszteri tisztségről álmodozott - helyette a tőzsde-felügyeleti bizottság vezetője, majd angliai nagykövet lett. Londonban azonban túl nagy szimpátiát tanúsított a náci eszmék felé, így végzetesen megromlott a viszonya az elnökkel.

Álmáról azonban nem mondott le, elhatározta, hogy elnököt csinál legidősebb fiából. Ifjabb Joseph Kennedy háborús halála után másodszülött fia, John került előtérbe, a magasztos cél érdekében Kennedy még arra is hajlandó volt, hogy a háttérbe húzódjon.

Még megérte tervei megvalósulását, fia az Egyesült Államok 35. elnöke lett. A sors azonban nem volt kegyes hozzá, 1961 decemberében agyvérzést kapott. Fél oldalára lebénult, s beszédkészségét is elvesztette, elméje azonban élete hátralévő részében is tiszta maradt, így tökéletesen tisztában volt a családját ért tragédiákkal.

Utolsó alkalommal pár héttel Bobby Kennedy halála után, egy televíziós üzenetben szerepelt a nyilvánosság előtt, a felesége és szenátor fia, Ted Kennedy oldalán látható ember azonban már csak árnyéka volt önmagának. 1969 novemberében halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását