2024. április 28. - Valéria

Több határozottságot

A Fidesz üdvözli, hogy az Európai Unió felfüggeszti a partnerségi tárgyalásokat Oroszországgal, de a magyar kormánytól nagyobb határozottságot vár a grúziai válság ügyében. A párt elnökségének ülésén megfogalmazott állásfoglalást Németh Zsolt, a Fidesz kü
2008. szeptember 3. szerda 06:17 - Hírextra
Félrevezető vagy manipulatív az értékelés, amely gyengének minősíti az Európai Unió álláspontját - jelentette ki Németh Zsolt. Hangsúlyozta: a tárgyalás felfüggesztése idézőjeles szankció, de felér egy komplett szankciórendszerrel, mert évek óta tartó előkészület után megindult tárgyalást fagyaszt be.

A Fidesz külügyi kabinetjének vezetője különösen jelentősnek mondta, hogy az unió egységes álláspontot tudott kialakítani, ugyanakkor hiányolta a magyar kormánytól a Grúziával szembeni egyértelműbb szolidaritást.

"A magyar kormány a grúz válság elmúlt egy hónapja alatt sajnálatosan leszerepelt. Képtelen volt világos, következetes és elvi álláspont kialakítására. A Fidesz nem győzi ismételni, hogy 1956 kötelez egy ilyen helyzetben" - hangsúlyozta Németh Zsolt, aki kijelentette: nagyon fontos következménye a válságnak, hogy az Európai Unió politikai gondolkodásában közvetlen kapcsolat jött létre az európai energiabiztonság és az orosz külpolitika között.

Felismerték az EU-ban, hogy a közös energiapolitika és a Nabucco gázvezeték megépítése nem várathat magára. A Fidesz kezdeményezi, hogy Magyarország függessze fel a Déli Áramlat előkészületeiben való részvételét - mondta a párt külügyi kabinetjének vezetője.

Nem az elszakadás, hanem az autonómia a megoldás

Arról is beszélt, hogy az uniós határozatból úgy tűnik, a közösség elkötelezett Grúzia és Ukrajna euroatlanti integrációjának felgyorsítása mellett. A magyar kormánytól a Fidesz azt várja, hogy kezdeményezőként lépjen fel a két ország NATO csatlakozásának támogatása érdekében.

A dél-oszétiaihoz hasonló befagyott konfliktusok tartós rendezését szolgáló megfelelő eszköznek a Fidesz nem az önállóságot, hanem az autonómiát tartja - mondta el Németh Zsolt. Hangsúlyozta végül, hogy Oroszország elszigetelése nem lehet a nemzetközi közösség célja.

"Normatív alapokon nyugvó partneri viszony Oroszország számára a jövő útja. Az Európai Unió és Oroszország hosszú távú intézményes kapcsolatait az általam elmondott pontokba foglalható elvek alapján képzeljük el" - vélekedett a politikus, aki kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy a budapesti orosz nagykövet "nagyon furcsa" kijelentéseket engedett meg magának például Orbán Viktor nyilatkozata kapcsán, és ez ellen a magyar Külügyminisztériumnak fel kellene lépnie.

Németh Zsolt úgy tudja, Göncz Kinga külügyminiszter találkozik a diplomatával, akivel alacsonyabb szinten már tárgyaltak és a nagykövet állítólag azt ígérte: visszafogottabb lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását