2024. május 3. - Tímea, Irma

Újabb földrengés Békésben

A csütörtök reggeli földrengés után délután újabb földmozgást észleltek a Békés megyei Muronynál, ez a Richter-skála szerint 3,2 erősségű volt - mondta Süle Bálint, az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-nek.
2008. november 13. csütörtök 20:02 - Hírextra
Murony alatt csütörtökön először reggel kilenc óra előtt mozdult meg a föld, akkor a Richter-skála szerinti 3,5 erősségű földrengés volt.

A második földmozgás délután két óra előtt tíz perccel történt, nagyjából ugyanott, ahol az első. A második rengés a reggelinél gyengébb volt - közölte Süle Bálint, jelezve: a második talajmozgást a lakosság is érezte Muronyban és a szomszédos Kondoroson.

A szakember hozzátette, hogy egyelőre nem lehet megmondani, mi okozta a muronyi földrengést. Kitért arra, hogy egész Kárpát-medence tektonikáját az afrikai és az eurázsiai lemez mozgása, egymáshoz való ütközése határozza meg, Murony alatt azonban nincs törésvonal.

Süle Bálint szerint nem lehet megmondani, lesznek-e további rengések a Békéscsabától körülbelül tíz kilométerre fekvő településen.

Murony polgármestere, Fekete Ferenc Zoltán azt MTI-nek azt mondta, hogy egyik rengést sem érezték a muronyiak, a faluban lakók nem panaszkodtak a földmozgások után.

A Richter-skála alapján csekély erősségűnek tekinthető a Muronyban mért 3,5 erejű rengés. Ilyen földrengésből mintegy ötvenezer fordul elő évente a világban. A Békés megyei településen egyébként harminc éve egyszer már rengett a föld, akkor 4,6-os erősségű volt a földmozgás - derül ki a földrengéskutató intézet ismertetéséből.

Eddig Magyarországon 1763-ban, Komáromban volt a legnagyobb földrengés, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a rengés során a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak - olvasható az intézet webhelyén.

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, azonban erős rengések itt is előfordulnak. A leggyakrabban Berhida, Dunaharaszti, Eger, Kecskemét, Komárom és Várpalota környékén mozdul meg a föld.

Az intézet azt tanácsolja az embereknek, hogy földrengés esetén ne hagyják el az épületet, és igyekezzenek minél távolabb kerülni az ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól, tehát minden olyan tárgytól, amely leesve sérülést okozhat. Ilyes esetben asztalok alatt vagy az ajtókeretbe állva keressenek menedéket. A rengés után el kell zárni a gázt, le kell kapcsolni az elektromos készülékeket, majd fel kell készülni az esetleges utórezgésekre. Ha az épület megsérült, azt csak az általában néhány percig tartó földmozgás után tanácsos elhagyni - figyelmeztet a földrengéskutató intézet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását