2024. április 26. - Ervin

Szike vagy szívkatéter ?

Még mindig nehéz eldönteni, mi jobb a koszorúérbetegségben szenvedőnek: ha a szívsebész áthidaló műtéttel kezeli a szűkületet, vagy ha szívkatéterrel kitágítja a beszűkült érszakaszt és behelyezi a kis fémhálót, amely továbbra is nyitva tartja a beteg ere
2008. szeptember 3. szerda 08:23 - Hírextra
Néhány évtizeddel ezelőtt a heveny infarktus következménye könnyen kiszámítható volt. Sokan hirtelen szívhalál miatt még a kórházba sem kerültek be, a mentők által gyógyintézetbe vitt betegeknek legfeljebb a fele jutott haza - hónapokkal később - élve.

Ma a korszerű gyógyító módszerek és gyógyszerek eredményeképpen a szívinfarktus miatt kezelteknek csak néhány százaléka hal meg, a többiek elindulnak a rehabilitációs utókezelés útján. A gyógyszeres kezelés alapvetően fontos és igen eredményes. Ezenkívül viszont a betegek jelentős hányadának van szüksége olyan beavatkozásra, amelynek során vagy egy áthelyezett érrel áthidalják a beszűkült vagy elzáródott koszorúeret, vagy a különleges szívkatéterrel kitágítják a szűk érszakaszt, és egy finom fémhálóval kitámasztják a kezelt területet, hogy ne szűkülhessen be ismét.

Eddig csak különböző intézetek eredményei alapján alkottak véleményt a kétféle gyógymóddal foglalkozó szakemberek, tapasztalatok és igen szubjektív vélemények csaptak össze kongresszusokon. Az Európai Szívgyógyászok Kongresszusának egyik ülésszakán ismertették az első nemzetközi vizsgálat, a SYNTAX-tanulmány első esztendei adatait.

A vizsgálatra alkalmas betegek fele a műtőbe került és a legjobb szívsebészeti gyakorlat szerint operálták. A csoport másik felénél koszorúértágítás történt, és a legkorszerűbb, gyógyszert kibocsátó fémhálót (sztentet) helyeztek el a kitágított érszakaszba. Eddig 1800 szívbeteg került a vizsgálatba 62 európai és 23 amerikai intézetben.

Egyelőre korai volna véleményt mondani az eredményekről: az ülésszak egyik elnöke az adatokat úgy foglalta össze: "A jó hír az, hogy mind a két csoport betegei szépen javultak". A szakembereknek igen sok szempontot kell figyelembe venni a legmegfelelőbb döntés meghozatalához.

A vitában az a vélemény alakult ki, a legjobb megoldás az, ha a beteget és családját részletesen, tárgyilagosan tájékoztatják a beavatkozások lényegéről, kockázatairól, a hasonlóságokról és a különbségekről. Az tudja meghozni a leghelyesebb döntést, aki így minden részletet értékel és figyelembe vesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását