2024. március 29. - Auguszta

Cassini a Szaturnuszon

A Szaturnusz körül keringő amerikai űrszonda, a Cassini szerdán átrepült a bolygó Enceladus holdjáról kilövellő vízmolekulák felhőin. A Cassini a gejzírfelhőkön mintegy 190 kilométeres magasságban repült át, s előtte 48 kilométerre közelítette meg az é
2008. március 13. csütörtök 09:57 - Hírextra
Idén még három megközelítés várható, amelyek során tüzetesen szeretnék vizsgálni a hold felszíni repedéseiből kiszökő vízmolekulák alkotta rejtélyes képződményeket. Ezeket a Cassini 2005-ben fedezte fel, s ezért az Enceladus felkerült a földön kívüli élettel kecsegtető égitestek listájára.

A Cassini közel 52 ezer kilométer per órás sebességgel közelítette meg a holdat, miközben képeket készített róla, többek közt az Enceladus olyan északi vidékeiről, amelyek korábban nem voltak láthatók nagy felbontásban.

Ám a legnagyobb várakozás a fedélzeti részecskedetektor méréseit övezte. Ezek alapján pontosan meg tudják majd állapítani, hogy mi az összetételük, milyen a sűrűségük és a sebességük a több száz kilométer magasra nyúló gejzírfelhőknek. Arra is kíváncsiak a szakemberek, hogy a gejzírfelhők tartalmaznak-e ammóniát, mert ha igen, akkor - mivel az ammónia folyékony formában tartja a vizet - lehetséges, hogy a hold mélyében folyékony víz rejlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását