2024. április 20. - Tivadar

Székely 10-15 milliárd forintra számít

Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra; ezt a tárcavezető mondta újságíróknak kedden Budapesten, miután befejeződött a Biztonság és partnerség vitaanyag záró ko
2008. szeptember 2. kedd 17:18 - Hírextra
Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.

A kormány által nyáron megvitatott Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címet viselő vitaanyagot a most záruló konferencián született észrevételekkel kiegészítik, és ezt a változatot szeptember 12-én újra kormány elé terjesztik. A törvényalkotás október végére fejeződik be - mondta Székely Tamás.

A tárcavezető a konferencia után azt mondta, ez egy olyan anyag, amelyre építeni lehet.
A vitaanyag vázát az ágazat emberi erőforrás helyzete, a nemzeti egészségügyi programok, a megelőzés, a biztosítási rendszer fejlesztése és az ágazat egészének fejlesztése alkotja, ezek között kell az összhangot megteremteni a források ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával.

Szakmai kérdésekben megvan a konszenzus - mondta Székely, hozzátéve: a politikai egyeztetések akkor kezdődhetnek, ha a kormány is elfogadta a cselekvési programot.

A szakorvosi képzés átalakításáról szólva elmondta: a legfőbb elem, hogy elsősorban a hiányszakmákat preferálnák, az intézmények pedig pályázhatnának támogatásra, ha egyes hiányszakmákban rezidenseket foglalkoztatnak.

A hálapénz megszüntetésére irányuló kérdésre Székely Tamás azt válaszolta: ebben a kérdésben nem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni. Olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, amikor ki lehet jelenteni, hogy a "paraszolvencia nemkívánatos a rendszerben", de ehhez pluszban olyan ellátás kell, ahol mindenki egyforma feltételekkel jut ahhoz hozzá.

Az augusztus közepén zárult társadalmi vitát összegző keddi konferencián Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) leendő elnöke elmondta: a legtöbb szervezet az egyes programokra szánt pénzügyi fedezetet hiányolta az anyagból, többük úgy vélte, hogy a konvergenciaprogram keretein belül az ellátórendszert nem lehet fenntartani.

A hozzászólásokból kitűnt, többen azt várják, hogy ez a program kormányokon átívelő, "politikától mentes" legyen. Ezzel kapcsolatban Székely Tamás annak a véleményének adott hangot, hogy most valóban szakmai vita zajlott, amit ő a továbbiakban is fenn kíván tartani folyamatos szakmai egyeztetésekkel.

Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója, korábbi egészségügyi miniszter a konferencián hozzászólásában lánykéréshez hasonlította a kormány anyagát, amelyet a szakmához intézett.

A szakma viszont - fogalmazott Rácz Jenő - jó szándékú, de már némi tapasztalattal rendelkező leány, így az anyagot nyitott szívvel fogadták, de nem szeretnének üres kézzel távozni - utalt az anyagból kimaradt finanszírozásra a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke, hozzátéve: az amortizáció kérdését nem kezeli az anyag, továbbá fontos az ágazat költségvetési szinten tartása.
 A kórházszövetség szerint elkerülhetetlen az ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatása, egy számukra kidolgozott életpályamodell kidolgozása, amelyhez azonban többletforrás kell - jelentette ki.

Gógl Árpád fideszes országgyűlési képviselő - szintén volt egészségügyi miniszter - hozzászólásában úgy vélte, új alapokra kell helyezni az egészségügyet, figyelembe véve a márciusi népszavazás eredményét, amely egyfajta társadalmi kritika volt az elmúlt évek ágazati vezetéséről.

A képviselő szerint többek között rendezni kell a szakmai kamarák helyzetét, és az ellátási felelősség kérdése is tisztázásra szorul. Gógl Árpád úgy vélte, a jövő évi költségvetés már nem befolyásolható, és érdemi változás az ágazat számára csak 2010-re lehetséges a büdzsében.

Több szervezet javaslatára a koncepció kiegészül a gyógyszerellátással, annak fenntartható finanszírozásával, továbbá a népegészségügyi prioritásokkal. Ezeken kívül az anyagba bekerül a fogászat témaköre, a szájsebészet áttekintése, illetve az informatikai fejlesztések forrásának biztosítása is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását