2024. május 4. - Mónika, Flórián

A tökéletesen vízhatlan lábbeli

Gyakorlatilag bármilyen felület és anyag tökéletesen vízhatlanná tehető egy új brit technológia révén, amelyet eredetileg katonai célokra fejlesztettek ki.A brit védelmi tudományos és technológiai laboratóriumban végzett kísérleteket a brit védelmi tárca
2008. szeptember 2. kedd 07:30 - Hírextra
A kutatások olyan védőruha kifejlesztését célozták, amelyek megóvják a katonákat a vegyi fegyverek hatásától - olvasható a BBC hírei között.

A technológia fluorvegyület ionizálásán alapul, amelynek töltettel rendelkező molekulái egymás után szép sorjában hozzákapcsolódnak az anyag rostjaihoz. Mivel a vegyi bevonat rostonként képződik s nem alkot összefüggő takarót, a szálak közötti rések áteresztik a levegőt, az anyag lélegzik.

Az eljárást megvásárolta egy cipőgyártó, amely a napokban mutatja be Londonban az első újfajta vízhatlan lábbeliket.

"Az átlagos vízhatlan cipők esetében a belsejükben képeznek bevonatot. Ez olyan, mintha egy műanyag zacskót helyeznénk a lábbelibe: a víz ugyan nem juthat be a cipőbe, ám a bent képződő hő és az izzadság sem párologhat el" - hangsúlyozta Ian Robbins, az új termék kereskedelmi promócióját végző P2i cég üzletfejlesztési igazgatója.

Az új eljárásnak alávetett alapanyagokat tesztelték légáteresztő-képességre: mint kiderült, az ilyen lábbelik paraméterei százszor jobbak, mint a hagyományos technológiával gyártott vízhatlan cipőké. Vizsgálták a lábbelik hajlékonyságát és kopásállóságát is, amelyek megőrizték eredeti tulajdonságaikat százezer hajlítás után is. Az újféle anyag ráadásul "folttaszító", így könnyebb a tisztítása.

Ian Robins szerint egy pár cipő vízhatlanná tételéhez a mindössze 0,1 gramm fluorvegyület szükséges és az eljárás költsége néhány dollárt tesz ki, vagyis lényegesen kevesebbe kerül, mint a lábbeli belső bevonatának elkészítése. Az eljárást bármilyen más anyagon, vagy felületen alkalmazható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását