2024. április 25. - Márk

Ágazati konferencia az egészségügyről

Az augusztus közepén zárult társadalmi vita után ma ágazati konferenciát tartanak az egészségügy megújítására meghirdetett Biztonság és partnerség elnevezésű vitaanyagról Budapesten.
2008. szeptember 2. kedd 07:25 - Hírextra
A konferencián beszédet mond Székely Tamás egészségügyi miniszter, a vitaanyaghoz érkezett szakmai véleményeket pedig Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) leendő elnöke összegzi.

Székely Tamás tárcavezető a vitaanyag társadalmi vitára bocsátásakor úgy fogalmazott: összhangot kell teremteni a szükségletek és a források között azok ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával.

Az elképzelések szerint meghatároznák a minimális kapacitásokat, vagyis azt szeretnék garantálni, hogy az ország bármely részén azonos eséllyel lehessen a szakorvosi ellátáshoz hozzáférni. Az ellátórendszer fejlesztése kapcsán megerősítik a háziorvosi rendszert, a járó- és fekvőbeteg-ellátás merev szabályozásához hozzá kívánnak nyúlni, javítani szeretnének az ellenőrzés hatékonyságán is, továbbá az egészségbiztosítás átalakításán kívül a legfontosabb feladatok között szerepel a népegészségügyi programok és a humánerőforrás alakítása is.

Az egészségbiztosításban megmarad a kockázatközösségen alapuló rendszer, azonban a központi biztosító - hét regionális kirendeltségén keresztül - szabadabban választhat a különböző egészségügyi szolgáltatók között. A biztosítási rendszert ügyfélközpontúbbá szeretnék alakítani, így a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenlegi megyei igazgatóságai ügyfélközpontként működnének.

A szakmai szervezetek az anyagból leginkább a különböző reformelemek pénzügyi fedezetét hiányolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását