2024. április 29. - Péter

SZDSZ: nem kizárt a költségvetés elfogadása

Horn Gábor és Gulyás József sem zárta ki, hogy az SZDSZ támogatja a jövő évi költségvetést és az adótörvényeket, ha az eltér a kormány múlt héten nyilvánosságra hozott cselekvési programjától. A két szabad demokrata politikus hétfő reggeli televíziós műso
2008. szeptember 1. hétfő 09:00 - Hírextra
A cselekvési programról az SZDSZ-esek azt gondolják, hogy az az ország számára nem jó; alapvető társadalompolitikai kérdések hiányoznak belőle - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTV Nap-kelte című műsorában.

Hozzátette: ettől még szeptember elejére egy egész más típusú adócsomag is kerülhet a parlament elé, és lehet egy olyan költségvetés is, amely nem erről szól.Horn Gábor azt mondta, előbb látni kell az adótörvényeket és a költségvetést, csak utána tudnak döntetni róla.

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke az ATV Reggeli Jam című műsorában úgy vélekedett, "idő előtti lenne azt mondani, hogy az SZDSZ semmilyen módon nem tud támogatni a kormány által előkészített költségvetést".

Mint mondta, nem világos, hogy a Pénzügyminisztérium e program alapján fogja-e kidolgozni a költségvetést.Ha a múlt héten ismertetett cselekvési program alapján készül a büdzsé, azt valószínűleg nem fogják támogatni, mert lemond a kiadások felülvizsgálatáról, az állam szerepének újragondolásáról - mondta Gulyás József.

Az adótörvényekkel kapcsolatban a szabad demokrata politikus megjegyezte, nem tartja kizártnak, hogy lesznek benne olyan elemek, amelyeket támogatni fognak.A két politikus hasonlóan vélekedett a szakértői kormányról is.

Horn Gábor úgy vélte, "ebből a cselekvési programból az következik (...), hogy sem adóügyben, sem költségvetésügyben az MSZP nem kívánja meglépni azokat a lépéseket, amiket meggyőződésünk szerint meg kell lépni".

Ha ez így van - folytatta -, akkor nincs más út mint a szakértői kormány, ha az sem működik, akkor pedig az előre hozott választás.Az ügyvivő azt mondta, nem személyi kérdésről van szó, de hozzátette, hogy már a koalíció működésekor is volt hitelességi problémája a kormánynak, és a koalíció felbomlása óta ez tovább fokozódott.

"Számunkra nem Gyurcsány Ferenc itt a tét, az a tét, hogy ez az ország elindul-e a fejlődés útján, lesz-e gazdasági növekedés, lesz-e társadalmi átalakulás vagy marad minden így" - fogalmazott.
Gulyás József szerint ha Gyurcsány Ferenc lemondana, "felelősségteljesen kellene viszonyulni a szakértői kormány gondolatához".

Szavai szerint az SZDSZ a programról döntött, de nem lehet elvonatkoztatni a személytől, hiszen ez Gyurcsány Ferenc személyes programja.Egy új koalíció lehetőségét firtató kérdésre az országos tanács elnöke azt mondta, ezt nem tartja lehetséges forgatókönyvnek.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szombaton jelentette be, pártja nem támogatja a kormány cselekvési programját, mert az nem alkalmas arra, hogy az ország előtt álló problémákat megoldja és az ország előtt álló feladatok megoldásában segítsen.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot. Ez alapján már jövőre megemelnék a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát, csökkenne a munkáltatói járulék, eltörölnék a vállalati különadót, viszont 16-ról 18 százalékra emelkedne a társasági adó.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását