2024. május 3. - Tímea, Irma

Műegyetemi tanévnyitó

Magyarországnak alkotó munkára van szüksége, a magyar műszaki értelmiségnek meg kell szólalnia az országot legsúlyosabban érintő kérdésekben - mondta Pálinkás József, az MTA elnöke a Műegyetem tanévnyitó ünnepségén hétfőn a fővárosban.
2008. szeptember 1. hétfő 11:57 - Hírextra
Az egyetemi hallgatók lehetnek azok, akik ebben az élen állnak, akikre ez az ország számít, akiktől elvárjuk, hogy a műszaki-technikai infrastruktúrát működtesse - mutatott rá az akadémia első embere.

"Önökre vár ugyanakkor az a feladat is, hogy aktív értelmiségiek legyenek" - tette hozzá, arra biztatva a hallgatókat, legyenek közéleti emberek, vállalják ezt, mert a tanáraik tudása felkészíti őket erre.

Pálinkás József arra is biztatta a hallgatókat, legyenek tudatában annak, semmivel sem gyengébb képességűek, mint a tíz, húsz, ötven vagy száz évvel ezelőtt ide járó diákok.

Utalva Cseh Lászlóra, a pekingi olimpia háromszoros ezüstérmes úszójára, a Műegyetem mérnök-informatikus hallgatójára, azt mondta: legyenek ambíciózusak, akarják megmutatni, hogy ott lehetnek a világ legjobbjai között.

Pálinkás József kitért arra, hogy nagy a verseny a felsőoktatásban, és az egész világban.
A felsőoktatásban jelentős változások zajlanak, a változásoknak ugyanakkor nem minden részlete kidolgozott - jegyezte meg Pálinkás József, hozzátéve: a hallgatókon is múlik, hogyan alakítják az új, bolognai rendszerű képzést, s azon belül a mesterképzést.

Az MTA elnöke a közös munka fontosságára hívta fel a diákok figyelmét, s arra, ha a tanáraikkal való közös munka sikeres lesz, akkor lesznek egyénileg is sikeresek, és akkor lesz sikeres a közösség és a Műegyetem.

Péceli Gábor, az alma mater augusztus 1-jén hivatalba lépett új rektora arról beszélt, hogy a Műegyetemen végzettek keresettek, diplomáik mindenütt népszerűek, világszerte elismertek.
Olyan szakemberek képzését helyezik előtérbe, akik sokféle termék és szolgáltatás, berendezés, eszköz tervezéséhez, kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez értenek - fejtette ki.

Utalva arra, hogy a VII. Nevelésügyi kongresszus mottója az volt, hogy az oktatás közügy, azt mondta: "a Műegyetem is közügy". A műszaki végzettségűek iránti igény felismerése önmagában nem elegendő. Az idei felvételi adatok azt mutatják, a műszaki felsőoktatásra jelentkező aránya szerény, pedig a fejlett országok példája egyértelmű. E téren sok a tennivaló - jegyezte meg Péceli Gábor.

A rektor megköszönve az eddigi segítséget, ezért azt kérte a kormányzat és a gazdaság szereplőitől, tegyenek még többet lehetőség szerint, támogassák az intézményt erkölcsileg és anyagilag, szakmailag egyaránt.

A rektor szavait nagy taps zárta, amikor Cseh László úszóbajnokról és az egyetem korábbi hallgatóiról, az olimpiai bajnok vizipólósokról, Szécsi Zoltánról és Molnár Tamásról beszélt.
A 227. tanévét megkezdő Műegyetem nyolc karán a mostani tanévben csaknem 4.200 első éves hallgató kezdi meg tanulmányait. Az ünnepségen az intézmény korábbi vezetői, társintézmények rektorai mellett részt vett Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását