2024. május 3. - Tímea, Irma

Michael Moore barátai is dokumentumfilmesnek álltak

A Michael Moore korábbi munkatársaiból verbuválódott filmesek a mesterhez hasonlóan kényes témákról készítenek szórakoztató, adott esetben humoros filmeket - jelentette az AP hírügynökség.
2008. szeptember 1. hétfő 10:42 - Hírextra
A szenvedélyes, kreatív, liberális nézeteket valló fiatal filmkészítők, akik alkotásaikban többek között a háború és a rasszizmus témáit boncolgatják, ha akarnák sem tagadhatnák le, hogy egykor a híres-hírhedt rendező munkatársai közé tartoztak. A saját filmjeikkel mostanság debütáló alkotók olyan Moore-filmek elkészítésében működtek közre, mint az Oscar-díjas Kóla, puska, sültkrumpli, vagy a Cannes-i Aranypálmával jutalmazott Fahrenheit 9/11.

Carl Deal, akinek Tia Lessinnel közös alkotása, a Trouble the Water többek között a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó nagydíját tudhatja magáénak, kifejtette az AP-nek, hogy véleménye szerint Michael Moore volt az, aki teljesen megújította a dokumentumfilmezés műfaját. Ezen felül a szakma összes létező szabályát felrúgó, Oscar-díjas Moore azt is bebizonyította, hogy egy dokumentumfilm is járhat kereskedelmi sikerrel - tette hozzá Deal.

A New Orleans városát 2005-ben sújtó természeti katasztrófa túlélőiről forgatott megrázó film Lessin szerint bemutatta, hogy a kormány képtelen volt úrrá lenni a helyzeten, míg az emberek minden nehézséggel szembe szállva küzdöttek az életükért.

A helyi választásokon induló tinédzserekről szóló The Youngest Candidate című film rendezője, Jason Pollock szintén úgy bélekedik, hogy a legtöbb mai dokumentumfilmes Moore követője. A 26 éves Pollock, aki Moore-hoz hasonlóan azután fordult a filmezés felé, hogy kicsapták az egyetemről, elmondta: mentorától főleg azt tanulta meg, hogy a művészetnek csak akkor van értelme, ha célja jobbá tenni a világot.

Gini Reticker Pray the Devil Back to Hell című filmje azoknak a nőknek állít emléket, akik mozgalmukkal véget vetettek a libériai polgárháborúnak és hozzájárultak az afrikai ország első női elnökének megválasztásához. A rendezőnő, aki korábban Moore TV Nation című televíziós műsorának volt a producere, alkotásával elnyerte a Tribeca Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A Moore-ral való közös munkára emlékezve felidézte, hogy a rendező úgy bánt a kamerával, és olyan dolgokat fogalmazott meg, mint senki más.

A Cristopher Bell rendezte, az illegális doppingszerekkel élő sportolók világába kalauzoló Bigger, Stronger, Faster című filmet, akárcsak a másik négy Moore-tanítvány alkotásait, hatalmas sikerrel vetítették a Michael Moore által alapított Traverse City Filmfesztiválon.

Amerika legnevesebb dokumentumfilm-rendezője visszautasította azt a vádat, hogy egyes filmek azért kerültek be a fesztivál programjába, mert alkotói személyes kapcsolatban állnak vele. Tanítványai csakis saját érdemeiknek köszönhetik, hogy alkotásaik bemutatásra kerültek a "középszerű filmekkel nem foglalkozó" seregszemlén - fejtette ki Michael Moore.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását