2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hová esnek ki a szekrényből a csontvázak?

Kétszeresen érte meglepetés a gázszolgáltatókat. Egyrészt alacsonyabb áremelésről döntött a szaktárca, mint amit az energiahivatal javasolt, másrészt megszüntette az import gázár és az értékesítési ár korrekcióját. A magyar közüzemi gázszolgáltatókat ellá
2008. szeptember 1. hétfő 19:30 - Hírextra
Az év hátralévő részében is a földgáz beszerzési ára alatt kénytelenek a fogyasztóknak eladni a terméküket. A kormányzat teljes árfelülvizsgálatot kér, hogy kiderüljön, a gázipari cégek vajon csak a valóban indokolt költségeket számítják-e fel a fogyasztóknak.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter legfrissebb rendeletében módosította a Medgyessy-kormány idején bevezetett ár-felülvizsgálati rendszert. A rendszerben alkalmazott, úgynevezett "IK" tényezőnek az eredeti funkciója az volt, hogy a negyedévek közötti importár- és árfolyam-ingadozásokat kisimítsa, a földgáz ára ugyanis nem az adott negyedévi olajárhoz igazodik, az ugyanis később kerül be az árba.

Ezt, a veszteséget halmozó "IK" tényezőt a közüzemi nagykereskedő, jelenleg az E.ON Trade Zrt. kamatmentes hitelként finanszírozza.

Az energiaügyekben illetékes miniszternek a jogszabályok szerint negyedévente van lehetősége a földgáz árának változatására, amire a Magyar Energia Hivatal tesz javaslatot.

Október elsejétől, a gázpiaci szereplők által javasoltnál alacsonyabb, a közüzemi lakossági fogyasztóknak 6,55 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 9,4 százalékkal emelkedik a földgáz végfogyasztói ára.

A gázár emelésével egy időben Daróczi Dávid kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormányzat teljes árfelülvizsgálatot kér annak érdekében, hogy világosan kiderüljön, a gázipari cégek vajon tényleg csak a valóban indokolt költségeket számítják-e fel a fogyasztóknak.

Daróczi Dávid arra is felhívta a figyelmet: szakértők vitatják, hogy a gáznagykereskedő jogosan követelne nagyobb áremelést a fogyasztók "állítólagos tartozására" hivatkozva. A 2005-2006-ban felhalmozódott tartozást ugyanis a fogyasztók 2007 végére visszafizették.

Kutas István, az E.ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: "Meglepetéssel értesültünk a gázáremelés mértékéről, hiszen eddig minden formális és informális kormányzati találkozón arról biztosítottak minket, hogy a kormány a szabályozást betartja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a piac teljes megnyitásáig kitakarítsák a csontvázakat a szekrényből."

Kutas István az InfoRádió kérdésére elmondta: eddig úgy működött az árszabályozás, hogy az energiahivatal negyedévente felülvizsgálta az E.ON Földgáz Trade beszerzési költségeit, majd kihirdetett egy hatósági árat. Ha a negyedéven belül, vagy bármely egyéb okból tartozás halmozódott fel, tehát magasabb volt a beszerzési ár, mint a hatósági ár, akkor azt később kompenzálták.

Volt egy állami garancia arra, hogy ezt a veszteséget a közüzemi nagykereskedő, az E.On Földgáz Trade visszakapja a fogyasztóktól. Ezt most eltörölték - fogalmazott a szóvivő.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hónapokban elszenvedett veszteségeink visszatérítése megkérdőjeleződött. Továbbá az elkövetkező hónapokban, tehát a piacnyitásig várható veszteségek visszatérítése is kétséges - mondta Kutas István.

A szóvivő hozzátette: szeretnénk, ha minél előbb tárgyalhatnánk a szakpolitikusokkal, és meghallgathatnánk ezeket az új, számunkra eddig ismeretlen tényeket a kompenzációról és az árképzésről. Jelenleg 30 milliárd forint hitelt finanszírozunk kamatmentesen a magyar fogyasztók részére, anyavállalatunk döntésén múlik, hogy meddig és milyen mértékben hajlandó hitelezni a magyar gázpiac működését, azaz meddig fogjuk tudni kiegyenlíteni a számláinkat a Gazprom és a Mol irányába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását