2024. április 27. - Zita

Oszkó átadta a 2010-es költségvetést

Oszkó Péter pénzügyminiszter benyújtotta a parlamentnek a 2010-es költségvetés tervezetét pénteken.
2009. szeptember 11. péntek 15:44 - HírExtra
A pénzügyminiszter a szokásoknak megfelelően a vízibivalybőr táskában hozta el a jövő évi büdzsé egy példányát, amelyet Szili Katalin házelnöknek adott át a Parlament épületében. A jogszabálytervezet délután egy órától lesz hozzáférhető az Országgyűlés honlapján. A törvényjavaslat átvételét követően Szili Katalin kiemelte: a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy ilyen korán készüljön el a kormány a költségvetéssel, amely benyújtásának jogszabályi határideje szeptember 30-a.

A büdzsé parlamenti tárgyalásának menetrendjéről a házelnök elmondta, hogy a 2010-es költségvetés tervezetének általános vitája október 6-án kezdődik, a zárószavazást pedig a tervek szerint november 30-án tartják. Szili Katalin szólt arról is, hogy - az Állami Számvevőszék elnöke mellett - várhatóan a Költségvetési Tanács elnöke is véleményt mondhat a büdzséről a plenáris ülésen.

A házelnök hangot adott annak a reményének, hogy a költségvetésben nemcsak a válságkezelés, az egyensúly fenntartása, hanem a szociális értékek megőrzése is szerepel. Mint mondta, fontos, hogy még a jelenlegi körülmények között is megmaradjon a munkahelyek, az emberek megélhetésének biztonsága.

Szili Katalin a parlamenti frakciókkal jó párbeszédet, november 30-ára pedig "többséget" kívánt a pénzügyminiszternek.

Oszkó Péter annyit mondott, hogy a költségvetés tervezete figyelembe veszi a Szili Katalin által említett prioritásokat, így nem csak arra figyeltek, hogy miként "vészeljük át a válságot", és miként kérjék takarékosságra nem csak az országot és a költségvetési intézményeket is. A pénzügyminiszter a kiemelt területek közé sorolta az Út a munkához program folytatását, a szociális biztonságot, a foglalkoztatást.

A tervek szerint a kormány a jövő heti ülésén tárgyalja a költségvetési törvényt megalapozó úgynevezett "salátatörvényt", amelyet jövő pénteken nyújtanak be az Országgyűlésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását