2022. január 23. - Zelma, Rajmund

Lehet, minden szép és "happy" lesz?

Elképzelhető, hogy felminősítik a magyar államadós-besorolást az idén, ha folytatódnak a jó makrogazdasági tendenciák - mondta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár vasárnap az M1 aktuális csatornán.
2017. február 27. hétfő 10:58 - HírExtra
Hozzátette, ehhez az kell, hogy a gazdasági növekedés folyamatosan jó adatokat produkáljon, és ne romoljon a hitelminősítők által kiemelten figyelt költségvetési hiány a jelenlegi 2-2,5 százalékról, valamint folytatódjon a cégek külpiacra lépése, és a keleti nyitás eredményei is jobban realizálódjanak. A Moody's márciusi felülvizsgálatakor inkább tartást vár az elemző. 


Szép és happy - csak nehéz megfogni


A Standard & Poor's pénteken megerősítette Magyarországnál a befektetésre ajánlott kategóriát stabil kilátással, ami Csath Magdolna vélekedése szerint jó minősítés. A hitelminősítő ekkor kiadott elemzése szerint némi bizonytalanságot érez a gazdasági növekedés fenntarthatóságában - jegyezte meg. Mint mondta, a minősítők 2017-ben 3-4 százalékos GDP-növekedést várnak, mivel beindul az építőipar, nő a fogyasztás és a bérszínvonal. Ezzel az idei gazdasági növekedés biztosított, de kérdés, mi lesz később - fűzte hozzá.

Nem korszerű a gazdaságunk


A közgazdász szerint a hitelminősítő bizonytalannak érzi továbbá az adósságállomány további csökkentését, illetve megjegyezték, hogy a gazdaság szerkezete nem korszerű, sok az összeszerelő üzem, kicsi az innováció. A bankoknál, bár javult a pozíciójuk, még mindig 8-10 százalék között alakul a nem teljesítő hitelek aránya - tette hozzá.


Szép és happy - csak egy kicsit ügyetlen


A JCRA japán hitelminősítő intézet felminősítésével kapcsolatban elmondta, sok Magyarországon működő japán cég van, nagyon érdekeltek a magyar gazdaság sikerében, és valószínűleg szeretnének mások is ide jönni, ezért fontos a szigetország hitelminősítőjének lépése.

Csath Magdolna szerint a hitelminősítők értékelik a költségvetési hiány és az államadósság csökkenését, a munkanélküliség mérséklődését és azt, hogy az állampapírok egyre nagyobb arányban vannak magyar emberek kezében, ami jelentősen csökkenti a pénzügyi kitettséget - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását