2024. április 29. - Péter

Földkerülés 160 nap alatt

A horvátországi Adrián gyakorolt az a három fiatal, aki két és fél hét múlva, szeptember 21-én Splitből indul el, hogy kikötés nélkül körbehajózza a Földet.
2008. szeptember 1. hétfő 13:00 - Hírextra
"Tegnap értünk haza az egyhetes útról. Nagyobb hajóval gyakoroltunk, mint amilyennel a Földet szeretnénk megkerülni, nagyon tanulságos volt. Elsősorban a navigációt gyakoroltuk és a csapatmunkát erősítettük" - árulta el Légrádi Márk, a terv ötletgazdája.

A fiatalok a hajóúttal szeretnék felhívni a figyelmet a környezettudatos magatartásra és a fogyatékos emberekre, akik ugyanúgy képesek részt venni és helytállni egy ilyen nagyszabású vállalkozásban, mint ép társaik.

Céljaikat maguk úgy képviselik, hogy az úton a hajón lévő elektromos tárgyakat, kényelmi eszközöket a természet erejéből nyert energiával fogják használni. A földkerülésen a két ép fiatal, Szilágyi Krisztina és Légrádi Márk mellett a mozgássérült Kézdi Réka is részt vesz, aki 1992 óta vitorlázik.

Légrádi Márk 17 éve foglalkozik vitorlásoktatással, mindkét lány a tanítványa. Kézdi Rékával a Balatonon már kipróbálta milyen kikötés nélkül vitorlázni, 25 napot töltöttek a tavon júliusban.

Szilágyi Krisztina később csatlakozott a kétfős csapathoz, bár korábban is dolgozott velük, hiszen ő látta el a kommunikációs feladatokat. A hajóút honlapján arról számol be, hogy azért vesz részt a földkerülésben, mert szeretné magát mélyebben megismerni, továbbá fontosnak tartja azt a célt is, amelyre ezzel az akcióval felhívhatják az emberek figyelmét.

Az indulásig már nincs sok idő, mindössze két és fél hét, ám még nincs meg a hajó. Légrádi Márk elmondta: egy Beneteau First 40.7 típusú vitorlással szeretne elindulni a földkörüli útra. Több hajót is megnézett, de még nem talált megfelelőt.

A ruhák, élelmiszerek, tárgyi eszközök biztosítottak, de anyagi támogatókat még várnak a fiatalok.
Légrádi Márk szerint ha jól tudnak haladni, 160 nap alatt meg tudják kerülni a Földet kikötés nélkül, de azért a készletezésnél inkább 200 napot számolnak. Útjuk az interneten is nyomon követhető a www.foldkerules.hu című honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását