2024. április 26. - Ervin

Veszélyben a levendula

Egy ritka rovar és a felmelegedés miatt veszélybe kerültek az impresszionista festők által megörökített gyönyörű provence-i tájak. A dél-franciaországi vidéket nehéz elképzelni levendulák nélkül, de ez az ősrégi növény, amelyet már az ókori rómaiak is ism
2008. augusztus 31. vasárnap 07:17 - Hírextra
Az idei termés egyharmada a tavalyinak, pedig már az is kevesebb volt, mint az előző években - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A vétkes részben egy kabócaféle, amely ellepte a földeket és a virágok, a kisebb fák pusztulását okozza. A botanikusok megpróbálnak laboratóriumi úton létrehozni egy ellenállóbb levendulafajtát, de ez versenyfutás az idővel, mert a levendulaföldek már nagyon összezsugorodtak.

A növény pusztulásának másik oka a felmelegedés. "A levendula számunkra minden, vidékünk színe és gazdagsága" - mondják a helyiek. Joggal. A világ levendulatermelésének egyharmada Provence-ból származik. Feldolgozásának központja Grasse, az esszenciák fővárosa. A virágot főként illatszerek gyártásában használják fel, de nyugtató és antiszeptikus hatása miatt a gyógyfüvesek is alkalmazzák, sőt, fűszerként is kitűnő.

A provence-i levendula konkurense az olcsóbban exportált bolgár és román rokona, és az utóbbi időben Kína is elkezdte termelni az illatos növényt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását