2024. április 25. - Márk

Csaba László: elszalasztottuk az esélyeinket

Csaba László közgazdász szerint hiába van kiigazító csomag, nincsenek meg a gazdasági növekedés gyorsulásának azok a feltételei, amelyekkel a Pénzügyminisztérium számol. Hozzátette: míg a szomszéd államok kihasználták lehetőségeiket, Magyarország elszalas
2008. augusztus 30. szombat 17:07 - Hírextra
Irányában "jó részlépésnek" tartja Gyurcsány Ferenc adócsökkentési javaslatát Csaba László közgazdász.

Az a kormányzat, amely az előző években nevetségessé tett minden olyan gondolatot, miszerint legalább a kis- és középvállalkozások esetében szükség volna a munkaadói terhek csökkentésére, most maga is ezzel áll elő - jegyezte meg.

Csaba László az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: ha leszállítják a munkaadói terheket, de megduplázzák a tételes egészségügyi hozzájárulást, annak még negatív is lehet a mérlege.

"Naivitás volna, ha úgy képzelné valaki, hogy ha egy adónemben változtatunk, annak hatására a haza fényre derül" - tette hozzá.

A közgazdász kifejtette: a magyar kis- és középvállalkozásokat leginkább a bürokrácia sújtja. Nem csupán túl sok adónem között kell eligazodniuk, hanem rengeteg a szükségtelen előírás is. Ezeket csökkenteni nem kerülne pénzbe. Persze hatalmat venne el mindazoktól, akik ebből élnek, hiszen aki engedélyez, annak hatalma van.

Elpuskázott esélyek

Ilyen irányba mutató szakértői anyagok már készültek ugyan, de Csaba László nem látja, hogy mindez gyakorlattá válna. Ebben az esetben nem lehetne adottnak venni a kiadások összegét és szerkezetét, bátrabban kellene előrehaladni a jogalkotásban, és az oktatáspolitika sem haladhatna pusztán a saját logikája és a regionális érdek szerint.

"Mindezzel összehangoltan kellene foglalkozni, ez lenne a kormányzás. Ha ez létezne, hosszú távra volnának kormányzati célkitűzések, amelyeknek megvalósulását számon lehetne kérni" - fűzte hozzá Csaba László.

A szakember úgy véli: jó, hogy van egy kiigazítási csomag, amely nem járt együtt visszaeséssel. Az is jó, hogy a magyar gazdaság számos nehézség ellenére egyelőre elkerülte a recessziót. Viszont csökken a foglalkoztatottság, nő a munkanélküliség (egy százalékponttal meghaladjuk az EU átlagát), és csökkennek a beruházások. Így a közgazdász szerint nem lesz fellendülés, még az EU-s pénzekkel sem.

Azok egyébként maximum a bruttó hazai össztermék egy százalékát érhetik el, és mire például megkapjuk a legnagyobb tételt, a metróépítés támogatását, addigra túl leszünk a következő választásokon - figyelmeztetett Csaba László.

A közgazdász úgy látja: a növekedés azon feltételei, amelyekkel a Pénzügyminisztérium számol, nincsenek meg.

Persze, örülni kell, ha két százalékkal növekszik a gazdaság, aztán két és féllel, de eközben a szlovák növekedés tízről nyolc és fél százalékra csökken. Láthatóan sokkal gyorsabban növekednek, mint mi - sorolta az intő jeleket az egyetemi tanár. Hozzátette: nem lehet véletlennek tekinteni, hogy Szlovákia, Románia, Szlovénia és Csehország gazdasága is gyorsabban növekszik, mint a magyar.

A közgazdász szerint a szlovákok nagyjából mindent jobban csinálnak. Volt hosszú távú gazdaságpolitikájuk, megvalósították az elképzeléseiket, növelték a kormányzati hitelességet, fönntartják az árstabilitást, kiszámíthatóvá tették a viszonyokat, visszaszorították az államot, beengedték a külföldi tőkét, és sok lépést tettek a versenyképesség érdekében is. Távlatos gazdaságpolitikájuk van, kihasználják az esélyeiket.

Mi viszont - főleg az elmúlt hat évben - inkább elpuskáztuk az esélyeinket - vélekedett Csaba László.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását