2024. április 27. - Zita

Lopott festmények gazdáit keresik

Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) elindított egy honlapot, amelyen bizonyos lopott festmények tulajdonosait keresi. Az előzményekhez tartozik, hogy 2006-ban műtárgyakból álló kincset találtak New York Upper East Side negyedéne egyik szerény lakás
2008. augusztus 30. szombat 17:16 - Hírextra
Elhunyt bérlőjét, William Milliken Vanderbilt Kingslandet, mint műértőt és genealógust jól ismerték a művészek és a galériatulajdonosok.

Eredeti figura volt, aki a negyed történeteit, legendáit gyűjtötte. Ismert minden épületet, tudta, ki lakott benne és milyen események - bűntény, házasságtörés, stb. - színhelye volt. Kiderült azonban, hogy a történeteken kívül lopott műveket is gyűjtött. Több mint 300 szobrot, festményt, rajzot találtak lakásában, és az FBI ezeket szeretné visszajuttatni jogos tulajdonosainak.

A hatóság két éve áll kapcsolatban múzeumokkal, galériákkal, lopott műkincsekre specializált rendőrökkel, de 137 alkotásnak a mai napig nincs meg a gazdája. A képlopások 40 évvel ezelőtt történhettek, a tolvajoknak nyomuk veszett, sok tulajdonos azóta valószínűleg elhunyt - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az FBI utolsó kísérletként tette fel az internetre a képek listáját, amelyen olyan értékes művek is vannak, mint Picasso egyik női feje, egy Morandi-csendélet, Giacometti Diego-feje, arcképek John Singleton Copley-től, a 19. század leghíresebb amerikai portréfestőjétől, egy Balthus-önarckép. Egyes darabok értéke több millió dollár is lehet.

A gyűjteményt, mivel Kingslandnek nincsenek örökösei, a város akarja elárvereztetni. Az árverési cég szakemberei azonban azonnal észrevették, hogy csaknem minden kép az 1960-70-es években történt lopásokból származik. Az is kiderült az ügy kapcsán, hogy Kingsland eredeti neve Melvyn Kohn volt, akkor változtatta meg, amikor Bronxból az Upper East Side-ra költözött és genealógiával kezdett foglalkozni. Állításával ellentétben sohasem járt a Harvardra és nem volt rokoni kapcsolatban a Bourbonokkal. Hogy a képek hogyan jutottak hozzá, azt egyelőre homály fedi.

Az ügynek azonban van még egy "csavara": miközben a képeket a városháza raktárába szállították, lába kelt két Picasso-rajznak, amelyeket 1967-ben loptak el egy galériából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását