2024. április 28. - Valéria

Nyugodt tanévkezdés

Nyugodtabb, kiszámíthatóbb lesz az idei tanévkezdés az előző évekhez képest, nem lép életben olyan új intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. augusztus 29. péntek 15:13 - Hírextra
Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy az augusztus 27-ig befutott, elmúlt három hónap adatai szerint a 170 ezer pedagógus közül 391-nek szűnik meg a munkaviszonya. A hétezer oktatási intézmény közül 94 oktatási azonosítóját vonták be, de ténylegesen csak 14 szűnik meg, a többiek tagintézményként működnek tovább.

A 11.425 feladatellátási hely közül 175 szűnik meg - tette hozzá az államtitkár.
A tárca illetékese cáfolta, hogy a nem szakrendszerű oktatás bevezetésével pedagógus álláshelyek szűnnének meg. Közölte: ugyanannyi órában, ugyanannyi gyereket kell ellátni és ugyanannyi pedagógusra lesz szükség ezentúl is. Arra a szakszervezeti felvetésre, hogy több ezerrel csökkenhet az álláshelyek száma a következő tanévben, úgy válaszolt: ez a megfogalmazás nem szerencsés, mert negatív hatása is lehet a túlzásoknak.
Arató Gergely a szeptember 1-jén induló új tanévről elmondta, hogy
a közoktatásban - az óvodásokkal együtt - mintegy egymillióhétszázezren lesznek. A közoktatásban résztvevő diákok száma több mint százezerrel csökkent 2002-höz képest.

Az általános iskolák első osztályába 101 ezren lépnek be, s ez csak ötszázzal lesz kevesebb, mint egy éve. Az általános iskola első osztályában és alsó tagozaton lassul és lassan megáll a diáklétszám csökkenése.

A középiskolába beiratkozók száma most mintegy 130 ezer lesz, ezt a korosztályt a következő években éri el a létszámcsökkenés.

A középiskolai átrendeződés megállt, tehát ugyanolyan arányban iratkoznak be diákok érettségit adó középiskolába, szakközépiskolába és szakiskolába, mint a korábbi években.

A pedagógusok foglalkoztatásával összefüggésben az Új Tudás program keretében a halmozottan hátrányos diákokkal foglalkozó pedagógusok pótlékát emelte ki az államtitkár. Ide sorolta még az esélyteremtő pedagógus díj megteremtését. A következő költségvetési évtől háromszorosára, mintegy hárommilliárd forintra nő a teljesítménymotivációs alap.
Új elem még az intézményvezetők pótlékának differenciált emelése és a pályakezdő pedagógusok pótléka.

Változás várható a középiskolai felvételiknél, egységes, kiszámítható, átlátható rendszert kívánnak bevezetni. Ennek keretében a hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok döntésüket csak a tanulmányi eredmény, illetve a központi kompetenciaalapú vizsga alapján hozhatják meg. A 9. évfolyam után kezdődő iskoláknál a tanulmányi eredmény, a központi kompetenciaalapú vizsga és ha az intézmény kéri, akkor a szóbeli vizsga lehet a felvétel alapja.

Nem változik az ingyenes tankönyvellátás rendszere, továbbra is a diákok 40 százaléka automatikusan ingyenesen kapja a kiadványokat. Ide tartoznak a három- vagy többgyermekes családok, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők, a sajátos nevelési igényű diákok. Az ingyenesség jelenthet kölcsönzést vagy használt tankönyvek biztosítását is.

A gyermekétkeztetésben az első-ötödik osztályban minden rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő diák száz százalékos támogatást kap, ugyanez a kör ötven százalékos kedvezményt kap a felső tagozaton. Szintén ilyen arányú a támogatás a három- vagy több gyermekes családoknál, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeknél.

Az államtitkár a gyermekeknek járó juttatások között említette még az iskolakezdési támogatást, a rendszeres és kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményt, a munkáltatói segítséget, illetve az idén korábban érkező családi pótlékot. A pontos feltételekről az önkormányzatoknál lehet érdeklődni - jelezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását