2024. április 30. - Katalin, Kitti

Több mint 53 milliárd forint értékű uniós környezetvédelmi projekt

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a kormány újabb hat uniós projekt előkészítési támogatásáról döntött - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken.
2008. augusztus 29. péntek 15:16 - Hírextra
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a kormány újabb hat uniós projekt előkészítési támogatásáról döntött - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken. A zöldtárca területi vízügyi igazgatóságai által előkészített, összesen több mint 53 milliárd forint értékű ár- és belvízvédelmi, vízgazdálkodási, élőhely-rehabilitációs, valamint kármentesítési projektek előkészítésére a kormány összesen 1,7 milliárd forint támogatást ítélt meg. Ezzel 113 település 750 ezer lakosának életminősége javulhat. A regionális operatív programok keretében további három környezetvédelmi-vízgazdálkodási uniós projekt megvalósítása is megkezdődik hamarosan.

A tiszai árvízvédelmet és a beregi vízpótlást hivatott biztosítani az a 23,17 milliárd forint értékű Beregi komplex árapasztási és ártér revitalizációs fejlesztés, melynek keretében megépülhet a Jánd-Gulácsi árapasztó tárazó, fél méterrel csökkentve az árvíz szintjét a Felső-Tisza kritikus szakaszán. A beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztésével együtt a térség 19 településén 25 ezer lakos árvízi biztonsága javul majd. Egy természetvédelmi fejlesztéseket is lehetővé tevő belvízi tározó is épül, valamint a 16 helyen kialakított vízvisszatartási megoldások a vizes élőhelyek revitalizációját is biztosítják.

Az 5,82 milliárd értékű Komplex Tisza-tó projekt egyrészt biztosítja majd a tó megfelelő vízpótlását, javítja a vízminőségét és megteremti az ökológiai egyensúlyt, másrészt a Tisza-Körösvölgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer rekonstruálásával biztonságosabbá teszi a vízgazdálkodást a legszárazabb területeken, az Alföld mintegy egyharmadán. A fejlesztés 48 település több mint 350 ezer lakosának ár- és belvízi biztonságát, valamint életminőségét javítja.

A Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztését biztosítja az a 6 milliárdos projekt, melynek segítségével helyreállítják a Szigetköz vízrendszerét és visszaállítják az 1950-es évek vízszintjét, miközben javulnak a vízi élőlények életfeltételei és biztosítottá válik a mezőgazdaság öntözési igénye is. A mederrekonstrukciókkal javul az árvízlevezető képesség és megszűnnek a belvíz károk is. A fejlesztések jótékony hatásait 18 településen 150 ezer lakos élvezheti majd.

A 4,86 milliárd forint értékű Mosoni-Duna és a Lajta folyó térségi vízgazdálkodásának rehabilitációja eredményeként javul a térség vizeinek állapota, megoldódik a vízpótlás, lehetővé válik a vizes élőhelyek ökológiai rehabilitációja, a szigetek és mellékágak helyrehozásával pedig a vízi turizmus is fejlődhet. A folyók vízlevezető képességének javításával a térség 22 településén élő 192 ezer lakos életminősége és árvízi biztonsága is nő.

A Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi öblözet fejlesztését teszi lehetővé az a 7,3 milliárd összköltségű projekt, mely 10 kilométeres szakaszon teszi teljessé – a jelenlegi 30%-ossal szemben - a védvonal kiépítettségét, ezzel 30 km2 területen – 5 településen – élő 22 ezer lakos árvízi biztonságát teremti meg. Az új védvonalnak köszönhetően nem kell többé korlátozni a Budapest és Hegyeshalom közötti 4,6 kilométeres pályaszakasz használatát árvíz idején. Ács térségében a Concó patak torkolatánál egy 3 hektáros vizes élőhely rehabilitációjára is sor kerül.



A Peremartongyártelep északi bányaterületének kármentesítésére kerülhet sor Berhida külterületén, ahol a tervek szerint 6,166 milliárd forint összköltséggel az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat 50 ezer m2-es területét tisztítják meg a hulladéktól és a szennyező anyagoktól, valamint 8,7 ezer m3 vegyi anyaggal szennyezett földet szállítanak el és ártalmatlanítanak. Ezzel megakadályozzák a szennyező anyag beszivárgását a felszín alatti karsztvízbe, hogy megvédjék a Várpalota térségében élő közel 11 ezer ember vízellátását és egészségét.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program kiemelt uniós projektjeként 2,78 milliárdos költséggel épül meg a 161 hektáros Lukácsházi árvízi tározó a Gyöngyös-patakon Kőszeg és Lukácsháza között, biztosítva a Gyöngyös-patak és a Sorok-Perint mentén fekvő településeken élő 25 ezer ember és 3600 hektár terület árvízi védelmét. A projekttel 25 hektár új vizes élőhelyet is kialakítanak.

A Dél-Alföldi Operatív Program részeként komplex belvízrendezési program indul 16 Békés megyei településen. A 2,23 milliárd forintos kiemelt uniós projektnek köszönhetően megszűnnek a belvízkárok, és az utak és a felszín alatti közművek is biztonságba kerülnek. A csatornák, aknák, vízgyűjtők, átemelők, valamint egy záportározó segítségével 2661 hektár belvízmentesített területen 106 ezer lakos életkörülményei javulnak és jelentősen csökkennek a települések védekezési költségei is.

Ugyancsak a Dél-Alföldi Operatív Program részeként valósul meg egy 171 millió forint összköltségű kiemelt uniós vízgazdálkodási program a Nagyszéksós-tó vízrendszerében. A komplex vízvisszatartási program biztosítja a 8 ezer lakosú Mórahalom számára a megfelelő kapacitású csapadék- és belvíz-elvezetési infrastruktúrát. A tározóként is funkcionáló Nagyszéksós-tó rekonstrukciójával lehetővé válik az ottani vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása aszályos időszakban is, 121 hektáron pedig új vizes élőhelyeket alakítanak ki.
Forrás: KVVM
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását