2024. április 26. - Ervin

Nem bírják az alkoholt

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegségek, balesetek, gyilkosságok okozzák az amerikai indiánok és az alaszkai őslakosok halálozásának 12 százalékát. Ez az arány három és félszerese az Egyesült Államok nemzeti átlagának.
2008. augusztus 29. péntek 12:10 - Hírextra
A nagymértékű ivás régóta gondot jelent ezeknél az elszegényedett népcsoportoknál. Ezt támasztja alá az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjának (CDC) első olyan nemzeti jelentése, mely az alkohollal összefüggő halálozást vizsgálta.

A CDC kutatói a 2001 és 2005 közötti halálozási adatokat elemezve megállapították, hogy évente átlagosan 1514 amerikai és alaszkai őslakos halt meg alkohollal összefüggő okok miatt. Az országos 3,3 százalékos átlaghoz képest a vizsgált népesség körében 11,7 százalék volt a halálesetek aránya, 68 százalékban a férfiak között.

Robert Holden, az Amerikai Indiánok Nemzeti Kongresszusának igazgatóhelyettese a jelentés kapcsán felszólította a szövetségi kormányt, hogy több forrást nyújtson az indiánokat megcélzó egészségügyi programoknak.

"Miért van, hogy egy átlagos szövetségi elítéltnek kétszer annyi dollár jut orvosi ellátásra, mint az őslakos amerikaiaknak?" - vetette fel Holden.

Tim Naimi, a CDC munkatársa úgy véli, a túlzott alkoholfogyasztás össznemzeti probléma. "A jó hír, hogy számos hatékony beavatkozás létezik az alkohollal való visszaélés ellen. ... Például az alkoholra kivetett adó emelése, a boltokban az árusítási órák csökkentése, és olyan törvények betartatása, mint hogy részegeknek tilos alkoholt eladni" - mondta Naimi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását