2024. április 20. - Tivadar

Építészeti örökségünk helyreállított gyöngyszeme

Nevezetes esküvő színhelye augusztus 30-án Székesfehérvár: a Hiemer-Font-Caraffa ház második ütemben felújított szárnyában kialakított házasságkötő terembenelsőként fogad hűséget a város lakói által internetes szavazáson kiválasztott álompár, Nagy Tímea é
2008. augusztus 29. péntek 12:35 - Hírextra
A város címerével ékesített bútorokkal, valamint műalkotásokkal berendezett barokk-rokokó házasságkötő terem szépsége lenyűgöző: a vakolatlanul hagyott, középkori falrészletek, a terem végében, a modern üvegfelület alatt látható mintegy félévezredes pincébe vezető lejárat, s épülethomlokzat is jelzi, hogy a helyreállított épületegyüttes a korok és stílusok sokféleségét foglalja magába.

Az egyedileg védett, három összefonódó szárnyból álló tömb az egykori koronázóváros kiemelkedő építészeti értéke. Nevét az egyes épületrészek hajdani tulajdonosairól - a Caraffa grófi családról, a kereskedő Font, valamint a hentes-mészáros szakmát gyakorló, s a XVIII. században a fehérvári főbírót is adó Hiemer famíliáról - kapta. Bár írásban először 1688-ban említik a leírások, a felújítást megelőző régészeti kutatások bizonysága szerint a tömb egyik épülete már a XV. században is állt. Az épületegyüttes mai formáját a XVIII. században nyerte el. A XIX. században már a város tulajdona volt, iskola, plébánia is volt a falai között, a II. világháborút követően pedig több intézménynek, az emeleten pedig lakásoknak adott helyet.

Ám a felújítására nem költöttek, ezért annyira lepusztult, hogy 1988-ban ki kellett üríteni, azzal a céllal, hogy felújítás után ismét a város szolgálatába állítsák. Elvégezték a régészeti- és falkutatásokat, s a rekonstrukciós tanulmányterv is elkészült, de a helyreállításhoz sosem volt pénz, az épületegyüttes másfél évtizedig Csipkerózsika-álmot aludt, s közben állaga folyamatosan romlott. A "felébredés" lehetőségét az Európai Unióhoz való csatlakozás hozta meg, s az önkormányzat ki is használta már az első adódó lehetőséget. Előbb az első, majd a második ütem felújítására nyert támogatást, s túljutott már az első fordulón a III. ütem felújításának támogatására benyújtott pályázata is.

A több mint 3000 négyzetméter alapterületű épülettömb felújítását ugyanis három ütemben valósítja meg az önkormányzat. A már 2006-ban befejeződött, 615 millió forintba kerülő rekonstrukcióhoz 600 millió forint európai uniós támogatást nyert a város a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretében, s további 9,3 milliót egy belügyminisztériumi pályázaton. Ebben az első ütemben készült el a teljes épületegyüttes tetőszerkezetének a felújítása, valamint a Hiemer- és a Font ház Városház-téri szárnyainak teljes külső-belső felújítása. A munkát a műemléki szakemberekkel való folyamatos együttműködés alapján végezték a szakemberek, akik között szép számmal voltak olyan idősebb mesterek, akiket az ország különböző részeiről csábítottak Székesfehérvárra. Nagy szükség volt a tudásukra, hiszen lehetőleg mindent meg kellett menteniük, amit a házba az egykori mesterek beépítettek, sőt, a tetőszerkezet felújításánál például faszegekkel kellett dolgozniuk.

A felújítás 160 nap alatt fejeződött be, s olyan jól sikerült, hogy az épületrész nem csak a szakma, a fehérváriak és a városba látogatók tetszését nyerte el, hanem az ICOMOS műemlékvédelmi szervezet magyar bizottságának a díját is. A fehérváriak hetekig "zarándokoltak" a felújított épülethez, s máig sem szünetel az érdeklődésük. Az épületrészben egyébként rendezvény-és konferenciatermet, városi rezidenciát, kávézót, pinceborozót és önkormányzati irodákat alakítottak ki.

A rekonstrukció második üteme 2007-ben indult, s az idei nyárra fejeződött be, talán még az elsőnél is sikeresebben. A 835 millió forintba kerülő projekt megvalósításához a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében 710 millió forint vissza nem térítendő támogatást, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól pedig 50 millió forintot nyert az önkormányzat. Az épületrészben a házasságkötő- és rendezvényterem mellett Justitia istennő képével ékesített gyönyörű barokk szoba, fogadóhelyiségek, az eredeti középkori téglaburkolatú pincében ifjúsági klub, a földszinten étterem, kávézó várja a vendégeket.

A felújított épületrészek mellett szinte kiabál a mesterkezekért a még romos harmadik épületszárny. Remélhetően nem sokáig, mert a Regionális Operatív Program városrehabilitációs pályázatának első fordulóján már túljutott projekttervezet. Ha pedig megszületik a kormánydöntés, megkezdődhet a "város házának" nagyságrendben az előző ütemekhez hasonló összegű felújítás megvalósítása. A harmadik szárnyban a Babamúzeum, hangulatos középkori étterem és 200 négyzetméteres multifunkcionális rendezvényterem kap majd helyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását