2024. április 24. - György

Dávid Ibolya besokallt

Logikailag kizárja egymást, hogy a közélet megtisztításáról ötpárti egyeztetés, törvénymódosító javaslat és népszavazási kezdeményezés is van egy időben - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn az MTI-nek.
2007. október 16. kedd 07:38 - Hírextra
"Az ötpárti egyeztetés a konszenzusos törvény előkészítését jelenti; a törvényjavaslat kormány általi benyújtása behatárolja, hogy nem konszenzusos benyújtásra, hanem házszabályi vitára törekednek. Egy előterjesztés parlamenti vitája pedig logikailag zárja ki, hogy ugyanabban a kérdésben párhuzamosan népszavazási eljárás is folyjon. Ebben a lépéssorban ezek egyrészt idő előttiek, másrészt logikailag zárják ki egymást" - fejtette ki Dávid Ibolya.

A pártelnök szerint a jelenlegi helyzet a kő, papír, olló játékhoz hasonló: vagy kő, vagy papír, vagy olló, de a három együtt értelmetlen. Mint mondta, a Magyar Demokrata Fórum a parlamenti munkát tartja fontosnak és arra kéri a politikusokat, "térjenek vissza" az Országgyűlésbe, erre kaptak felhatalmazást, ezért kapják a fizetésüket.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: pártja nem támogatja azokat a népszavazási kezdeményezéseket, amelyek csak pártpolitikai érdekeket szolgálnak. A népszavazás intézménye Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor hatalmi játékszerévé vált - tette hozzá.

Az MDF elnöke szerint pártján kívül nincs valós politikai szándék a pártokban arra, hogy tisztábbá tegyék a közéletet, sokkal erősebb egymás kijátszásának szándéka.

Az MTI kérdésére a pártelnök elmondta: az MDF nyitott minden megoldásra és nem száll ki az ötpárti egyeztetésből, de kételyeit hangoztatja.

Az Országos Választási Bizottságnak mintegy félszáz olyan kérdést kell elbírálnia, ami a politikai közélet megújításának témájával foglalkozik.

Húsz kérdést az MSZP-frakció, nyolcat a Fidesz képviselőcsoportja, tizenötöt a miniszterelnök egyik főtanácsadója, ötöt Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, további egyet Cs. Kádár Péter, a Magyar Rádió nyáron elbocsátott munkatársa nyújtott be az OVB-hez.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatairól, amelyek a közélet megtisztítását célozzák, múlt szerdán kezdődtek ötpárti tárgyalások. Akkor a pártok abban állapodtak meg, hogy népszavazás helyett egyelőre ötpárti tárgyalásokkal próbálják a politikai közbizalom visszaállításához szükséges javaslatokat elkészíteni.

Az MSZP képviselőcsoportjának szombati ülése után a kormányfő közölte: hétfőn benyújtják az Országgyűlésnek a törvényjavaslatokat, és ezzel egy időben népszavazást kezdeményeznek. A miniszterelnök hozzátette: ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor népszavazási kezdeményezésüket visszavonják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását