2024. március 29. - Auguszta

A stressz növeli a mellrák kockázatát

A súlyos stresszen átesett fiatal nőknek nagyobb a kockázatuk a mellrák kialakulására - közölték izraeli kutatók a BMC Cancer című orvosi szaklapban.
2008. augusztus 29. péntek 18:10 - Hírextra
Ronit Peled, a Ben-Gurion Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 255 olyan, 25 és 45 év közötti nőt vont be tanulmányába, akiket mellrákkal diagnosztizáltak, és 367 hasonló korú nőt, akiknél nem állapítottak meg elváltozást.

Megkérdezték a nőket arról, hogy milyen életesemények történtek velük a megelőző időszakban: veszítették-e el közeli hozzátartozójukat, vagy társukat, volt-e komolyabb betegségük, veszítették-e el állásukat, váltak-e el társuktól? Kérdőíves felmérés segítségével értékelték szorongásuk, depressziójuk, illetve optimizmusuk, elégedettségük mértékét.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknek életében két vagy több, stresszt okozó esemény történt, 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki emlőrák. Peled szerint még a kisebb stresszhatások is összeadódnak és kimutatható negatív következményük.

Megállapításaik alapján Peled úgy véli, hogy azokat a nőket, akiket fiatal korukban súlyos veszteség ért, a mellrák szempontjából emelkedett kockázatú csoportba kellene sorolni és eszerint kezelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását