2024. március 29. - Auguszta

57 év után véget ért a Wolfgang Wagner-korszak

Bayreuthban a Parsifal csütörtöki előadásával véget értek az idei Ünnepi Játékok és látványos ceremónián búcsúztatták a tisztségéből távozó Wolfgang Wagnert, aki 57 éven állt a nagyapja, Richard Wagner (1813-1883) operáinak előadására még a zeneszerző ált
2008. augusztus 29. péntek 18:05 - Hírextra
Az ünnepségen megszólaltak a híres kürtök, nyolcvan zenész és hatvan énekes mondott fellépésével köszönetet a 89. életévét vasárnap betöltő igazgatónak azért a fáradhatatlan tevékenységért, amelyet az Ünnepi Játékoknak szentelt. A 19. század hetvenes éveiben megalapozott fesztivál évente több mint 40 ezer Richard Wagner-rajongót vonz a világ minden tájáról a dél-németországi kisvárosba, de tízszer annyi a hoppon maradó jegyigénylő.

"Remélem, boldog emberként hagyja el a színt" - mondta Wolfgang Wagnert méltató beszédében Peter Emmerich, az Ünnepi Játékok szóvivője, de maga az ünnepelt nem beszélt. A távozó Wagner-unoka tevékenységét korábban bírálatok is érték, egyrészt művészi döntései kapcsán, másrészt éppen távozásának halogatása miatt.

Hétfőn összeül a fesztivál igazgatótanácsa, hogy megkezdje az utód kiválasztását - ez a kérdés legalább olyan drámai, mint egy Wagner-opera. Wolfgang és testvére, Wieland 1951-ben vette át az irányítást a Zöld Dombon, ahogy a bennfentesek az annak idején személyesen Richard Wagner által tervezett Festspielhaus komplexumát, az előadások színhelyét nevezik. Wieland halála után Wolfgang maradt az egyedüli igazgató.

2001-ben a fesztivál igazgatótanácsa, amelyben részt vesz a bajor tartományi kormány és Bayreuth város vezetése is, megkísérelte rávenni a pátriárkát, hogy adja át a vezetést az első házasságából született Eva Wagner-Pasquiernek. Ő azonban visszautasította ezt, arra hivatkozva, hogy szerződése "életre szóló". Miután azonban tavaly novemberben meghalt második felesége, Gudrun, áprilisban Wolfgang mégis beleegyezett abba, hogy az idei fesztivál végén távozzék posztjáról.

Ekkor Gudrunnal kötött házasságából született kisebbik lánya, az általa az Ünnepi Játékok vezetésére kiszemelt Katharina és a korábban vetélytársnak számító Eva Wagner-Pasquier nyújtott be közös pályázatot a fesztivál vezetésére - Eva jelenleg az Aix-en-Provence-i operafesztivál, továbbá a New York-i Metropolitan opera művészeti tanácsadója.

A szinte már lefutottnak tűnt utódlás azonban hirtelen bizonytalanná vált, mivel a hét elején Wieland Wagner lánya, Nike, azaz még egy Richard Wagner-dédunoka is megpályázta a fesztivál vezetését, méghozzá a páratlan operaigazgatói és fesztiválszervezői pályával rendelkező belga Gérard Mortier-vel együtt. Mortier sikeresen vezette néhány éven át a Salzburgi fesztivált és 2009 őszétől a New York City Opera vezetésére is szerződött már.

Egy dolog azonban bizonyos: bármelyik csapatot is választja az igazgatótanács az Ünnepi Játékok élére, lesz benne Wagner - a kérdés csak az, hogy egy vagy kettő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását