2024. április 16. - Csongor

Zenei filmtriptichon az Egyetemi templomban

Egy ősbemutató és két templomi bemutató részese lehet az, aki jövő kedden este ellátogat a budapesti Egyetemi templomba, László Váradi Gyula egyházzenei témákon alapuló filmjeinek vetítésére.
2008. augusztus 28. csütörtök 14:20 - Hírextra
Mint azt László Váradi Gyula rendező, zenetörténész, a Budavári Zenei Alapítvány alapítója az MTI-nek csütörtökön elmondta, az utóbbi két esztendőben készült három alkotását ismerhetik meg az érdeklődők az Egyetemi templomban. Hangsúlyozta: a filmkoncerttel elsősorban Babits Mihály emléke előtt kíván tisztelegni abból az alkalomból, hogy idén ünneplik a költő születésének 125. évfordulóját.

A huszadik századi magyar költészet egyik legnagyobb egyéniségének szakrális lírájáról nem feledkezhetünk meg - vélekedett László Váradi Gyula, aki erre az alkalomra állította össze az Isten gyertyája című oratóriumot, amely egyebek között Lajtha László gyűjtésének, Liszt Ferenc egyházi műveinek, Haydn, Kodály, Dohnányi és Mosonyi szakrális műveinek egy-egy eleméből áll össze.
A filmen neves muzsikusok és énekesek hangján csendülnek föl a dallamok, két balettművész, Bajári Levente és Pazár Krisztina pedig egy-egy koreográfiai illusztrációt mutat be. A Isten gyertyája című alkotás ősbemutatóján élőben Pápai Erika fűzi össze a filmanyagot.

Ez a darab látható és hallható utoljára, előtte a Farkas Ferenc zeneszerző emlékének ajánlott Magyar Pieta és a Bartók előtt tisztelgő Én Istenem, adjál szállást című, mintegy harminc perces filmet vetítik. Mindegyik mű operatőre Andor Tamás, illetve Mertz Lóránd, a dramaturg Török Judit, a koreográfus pedig Kutszegi Csaba.

László Váradi Gyula a Budavári Zenei Alapítvánnyal együtt hozta létre az 1992 óta létező Egyházzenei Fesztivált, amely a magyar szakrális zeneirodalom nagyjainak - Kájoni János, Mosonyi Mihály, Farkas Ferenc, valamint Lajtha, Bartók és Kodály - műveit vonultatja föl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását