2024. április 18. - Andrea, Ilma

Rétesfesztivál

Eddig is kitettek magukért a rétessütésben jeleskedő asszonyok a sokak által "Rétesfalvaként" emlegetett Mesztegnyőn, ahol vasárnap - az idén immár kilencedik alkalommal - rendezik meg a különleges ízesítésű, elkészítéséhez türelmet és szaktudást igénylő
2008. július 22. kedd 15:00 - Hírextra
Az eddig sem vitatott színvonalú rendezvénynek az idén külön is rangot ad, hogy a parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésén hungarikumnak minősítette a rétest.

A mintegy másfélezer lakosú Somogy megyei faluba - ahogy az elmúlt években is - várhatóan ezrek látogatnak el; ki azért, hogy megkóstolja az egykor királyok asztalát gazdagító étket, ki azért, hogy ezt megelőzően kifürkéssze a rétes készítésének a fortélyát.

Az idei rétesfesztivált az is különlegessé teszi, hogy a 10 évvel ezelőtt a Somogyi asztali örömök című rendezvénysorozatban a kezdetektől résztvevő településen egy év kihagyás után folytatják a hagyományt.

Tavaly pénz hiányában elmaradt a rendezvény, amit a korábbi versenyzők és a falubeliek mellett a nyaranta visszatérő látogatók, köztük külföldiek is nagyon hiányoltak - közölte Nemes László polgármester az MTI érdeklődésére, kedden.

Az önkormányzat ezért az idén úgy döntött: ha kell, akár támogatás nélkül, a maguk erejéből is megrendezik a rétesfesztivált, nem hagyják veszni a falu legnagyobb és hírét az országhatáron túlra is elvivő rendezvényét - mondta a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a hétvégi megmérettetésre eddig 20 csapat jelentkezett, de a korábbi évek tapasztalata alapján még a következő napokban is folyamatosan érkeznek majd a nevezések.

Nemes László örömmel újságolta a hírt, miszerint a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázatukat elfogadták, s 1,5 millió forint támogatást kapnak a rendezvényhez.

A mesztegnyői rétesfesztiválon a szakavatott zsűrinek öt kategóriában kell majd sorrendet felállítania. A döntnököknek túrós-, káposztás-, gyümölcsös-, diós-mákos és egy "különleges" kategóriába sorolt rétesek tucatjait kell végigkóstolniuk, s miként az előző években, úgy feltehetően most is csak "hártyavékony" különbség választja el a győztest a további helyezettektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását