2024. május 24. - Eszter, Eliza

Van "jóindulatú" kövérség is

A kövérség a szív- és érbetegségek, valamint a cukorbaj fontos kockázati tényezője, de vannak szerencsés elhízottak is, akiknek a zsírtöbblete nem a legveszélyesebb területen, a májban található. A biztató tudományos eredményeket az Archives of Internal M
2008. augusztus 28. csütörtök 07:40 - Hírextra
Ha fölösleges testsúlykilóink vannak, nem csak korábbi ruhatárunkkal lesz bajunk, hanem az egészségünkkel, az anyagcserénkkel is. Norbert Stefan német professzor és munkatársai arra voltak kíváncsiak, miért fordul elő mégis, hogy vannak kövér emberek, akiknek az anyagcseréje nem tolódik el cukorbetegség irányába, míg másoknak a vércukorértéke jelentősen megemelkedik és az úgynevezett metabolikus tünetcsoport jeleit mutatják.

A kövérek többségének szervezetében a cukoranyagcserét szabályozó inzulin nem képes hatását megfelelően kifejteni - ezt inzulinrezisztenciának hívják. A tübingeni kutatók észlelték, hogy vannak elhízottak, akiknél az inzulin hatása zavartalan, míg más, azonos testtömegű kövéreknél ugyanolyan inzulinadag hatása nem érvényesül.

A munkacsoport 314, önként jelentkező, többségében kövér felnőttet vizsgált, akiknek átlagos életkora 45 év volt. A vizsgálati személyeknek megmérték a testben lévő zsírszövet mennyiségét, a zsír eloszlását testtájak szerint és részletes cukoranyagcseréjüket. A kezdődő érelmeszesedésre is adatokat gyűjtöttek a nyaki erek ultrahangos vizsgálatával.

Az elhízott és kóros cukoranyagcseréjű személyekben a zsírszövet főleg a májban és az izomrostok között rakódott le, a többi zsír elhelyezkedése szempontjából nem volt különbség az egészséges és a beteg kövérek között. Azok a túlsúlyos résztvevők, akiknek inzulinérzékenysége azonos volt a karcsú emberekével, abban is hasonlítottak az egészségesekhez, hogy náluk az érelmeszesedés kezdődő jelei sem voltak észlelhetők.

"Ez azt jelzi, hogy létezik jóindulatú elhízás is" - mondta Stefan. "Sajnos, a májban és az izomszövetben lévő zsírt csak igen drága módszerrel, mágneses rezonancia képalkotó eljárással lehet megmérni. Tájékozódásul a haskörfogat és a vér inzulinszintjének mérése használható" - tette hozzá.

A kutatók szerint elhízottaknál, ha a családban cukorbetegség vagy korai szívroham szerepel, a legnagyobb kockázatúak korai fölismeréséhez a mágnesesrezonancia-vizsgálat elvégzése is indokolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását