2024. április 27. - Zita

Mézfeszt

Kárpát-medence legjobb méhészei igyekeznek megmutatni és megkóstoltatni a mézzel-mézből készül készült ételeket, italokat és persze mindazt, ami összefügg a méhészettel a pénteken megnyílt háromnapos zalaegerszegi mézfesztiválon.
2007. november 30. péntek 18:10 - Hírextra
Közel húsz kiállító vesz részt a nemzetközi találkozón. Bemutatják a Magyarországon, Erdélyben, Muravidéken, Duna-deltavidéken honos növényekből készült mézeket. Az általánosan ismert akácméz mellett lesz például gesztenye-, selyemfű- vagy éppen aranyesőméz is. Különlegességnek számító csemege a gyorsan kristályosodó, két nap után már késsel kenhető repceméz, és ugyancsak különlegességnek számít a muravidékiek érdekes aromájú erdeifenyőméze - mondta Molnár Árpád, a fesztivál szervezője.

Bukics János, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere megjegyezte, hogy a mézfesztivál egyben a Kárpát-medencei mézlovagrendek találkozója is. A lovagok szombaton mézszentelő szentmisén vesznek részt, majd ünnepi öltözetükben a Kossuth utcára vonulnak, ahol megkóstoltatják az utca népével a magukkal hozott mézet. A találkozón felavatják az új tagokat is: a mézkirálynő udvarhölgye külön, erre a célra elkészített méteres mézcsepegtetővel avatja lovaggá őket.

A méhész-feleségek mézből készült süteményeikkel versenyeznek: de a szakmai zsűri bírálatán kívül sokkal inkább az lesz a mérvadó, hogy kinek a süteménye fogy el a leghamarabb – tette hozzá Molnár Árpád.

Lovagrendi bállal zárul a háromnapos találkozó, melynek végén – a hagyományoknak megfelelően - egy csupor mézzel ajándékozzák meg a vendégeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását