2024. április 24. - György

Robert Merle ma is népszerű

Robert Merle mai napig hatalmas népszerűsége annak köszönhető, hogy könyvei egyszerre igényesen megírt és szórakoztató alkotások - mondta Lator László költő az MTI-nek annak kapcsán, hogy a francia író pénteken lenne 100 éves.
2008. augusztus 28. csütörtök 18:25 - Hírextra
"Robert Merle könyvei egytől egyig nagyon olvasmányosak, ugyanakkor igazi anyaguk van" - hangsúlyozta Lator László, aki többször is találkozott a közkedvelt francia íróval, akinek műveiből több mint 3.5 millió példány kelt el hazánkban.

Az Európa Kiadó korábbi főszerkesztője abban látja Merle népszerűségének titkát, hogy írásait - főként történelmi regényeit - nagyon alapos kutatómunka előzte meg, mely precizitás közérthető stílusával ötvözve igazán izgalmas, egyszerre igényes és szórakoztató művek sorát eredményezte.
A 2001-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Robert Merle - aki betegsége miatt akkor nem tudott eljönni Budapestre, és telefoninterjúban "üzent" magyar olvasóinak - maga is azt nyilatkozta, hogy történelmi műveiben a lehető legteljesebb ténykutatási adatokat, forrásokat használta fel.

Mikor sikereiről kérdezték megjegyezte, hogy ahhoz elengedhetetlen a mesélni tudás adottsága, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adottsághoz elhivatottság is szükséges. "Az írás művészet, amiért alaposan meg kell dolgozni" - fogalmazott akkor a Goncourt-díjas író, aki elmondása szerint már tízévesen is írói ambíciókkal készítette iskolai fogalmazásait.

A 2001-es könyvfesztiválon a díszvendéget méltató beszédében Lator László olyan embernek írta le Robert Merle-t, mint akiben "az ősi, mondhatni romlatlan író-ösztön munkál, hogy amit lát, meg kell írnia, úgy értheti csak meg igazán, értetheti meg másokkal is." Hozzátette, hogy a Két nap az élet, a Mesterségem a halál és az Állati elmék írójának "legsötétebb képei mögött is valami erős sugárzás érzik, a sérületlen, derűs emberségé."

"Hogy piacképes, hogy kelendő - ezt finnyásan, már-már lekicsinylően illik mondani. Tegyük hát hozzá gyorsan: népszerűségét nem olcsón szerezte" - zárta akkor beszédét Lator László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását