2024. április 29. - Péter

Fidesz: ne emelje a gáz árát a kormány!

A Fidesz arra szólítja fel Gyurcsány Ferencet és a kormányt, hogy ne emelje ismét a gáz árát. Erről Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 28. csütörtök 16:53 - Hírextra
A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy sajtóinformációk szerint 9,8 százalékos lakossági és 12 százalékos ipari gázáremelésről tárgyalt szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Szabó Pál, az ármegállapításért felelős szakminiszter.

Az októberi gázáremelés valamennyi hatósági fogyasztóra vonatkozó átlagos mértéke 11,5 százalék lesz a Népszabadság szerint, amely úgy értesült: január elsején újabb gázáremelés várható, s ennek mértéke minimálisan maradhat el a mostaniétól.

Az újabb emelés azt jelentené, hogy egy átlagos család gázszámlája a tavaly decemberi 13.400. forintról idén október 1-je után 18 ezer forintra emelkedik, vagyis egy év alatt összesen 34 százalékkal nőne a gáz ára - mondta a politikus.

Ugyanakkor a családok és a gazdaság jelenlegi állapotában egy újabb emelés tovább mélyítené a Magyarországon kialakult szociális válságot - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Mint mondta, egy év alatt 34 százalékos emelés elviselhetetlen a családok számára, különösen úgy, hogy az embereknek szavazataik megszerzésekor azt ígérték, nem lesz gázáremelés. A pártszóvivő emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hat évben nem egyszer hallhatták - Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőtől és magától Gyurcsány Ferenctől -, hogy a kormány nem emeli a gáz árát, ezzel szemben úgy tűnik, küszöbön áll a tizenegyedik gázáremelés a 2002-es kormányváltás óta, és jövő januárban ismét emelés várható.

"Határozottan arra hívjuk fel Gyurcsány Ferencet és a kormányt, hogy a titkos egyeztetéseken dédelgetett gázáremelési tervektől álljanak el, ne súlyosbítsák tovább a magyar családok életét" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mit tehet a jelenlegi helyzetben, Szijjártó Péter azt mondta, a kabinet nagyon fontos funkciója, hogy megvédje a magyar embereket az elviselhetetlen világpiaci hatásoktól. Szerinte a nemzeti kormányoknak van erre eszköze, például a gázárkompenzáció, amivel a rászorulókat lehet támogatni.

Azonban - tette hozzá - a Gyurcsány-kormány két éve folyamatosan csökkenti a forrásokat, hiszen míg 2006-ban 208 milliárd forint volt gázárkompenzációra, addig jövőre már csak 66 milliárd jut.
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI-vel csütörtökön azt közölte, hogy döntés még nincs, folynak a tárgyalások a földgáz árának változásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását