2024. április 24. - György
Civil szervezetek tüntettek Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért. Az eseményt többek között a Szülők a Szabad Szülésért Társaság szervezte, melynek szóvivőjével, Békés Bencével beszélgettünk.
2010. november 15. hétfő 11:49 - Fontos Erzsébet
Békés Bence az alábbi interjúban először beszél az eljárásokban szereplő ügyekről konkrétan, mert eddig tartotta magát dr. Geréb Ágnesnek tett ígéretéhez, hogy etikai és kegyeleti okok miatt nem teszi ezt. Most mégis úgy gondolja, hogy muszáj megtennie, mert az ellentábor folyamatosan hazugságokkal teríti a nyilvánosságot, és ezért lincshangulat alakult ki a témában.

Geréb Ágnes munkásságának mi a szerepe az otthonszülésben?

Orbán segíthet rendet teremteni
Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság szóvivője a rendezvényen felolvasta azt a levelet, amelyben arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy segítsen "rendet, jogbiztonságot, igazságot" teremteni a szülés területén, mert „céljaink egyeznek”.

Úgy fogalmaztak: " Nem tűrjük tovább, hogy meghurcolják, gyalázzák, jogtalan és igazságtalan eljárásoknak vessék alá, majd börtönben alázzák azt a szakembert, akinek több ezer otthonszülő nő köszönheti a háborítatlan szülését, és több százezer kórházban szülő nő köszönheti, hogy ma már evidencia, hogy a gyermekük apja mellettük lehessen a szülésnél.”
Geréb Ágnes nemzetközileg elismert, magas szakmai színvonalon tevékenykedő szakember. A világ élvonalához tartozik, amit húsz év alatt produkált: az 1 ezrelék alatti halálozási mutató, vagy amiért mindenfelé irigylik, hogy nem volt soha anyai halálozás a praxisában. Ezért élhette túl az intenzív támadásokat.

Évtizedekkel ezelőtt a fejlett világ több országában is megtörtént az, ami most nálunk, hogy amikor a társadalmi igény közelített ahhoz, hogy ezt a kérdést jogilag és szakmailag rendezzék, akkor az ellentábor nyomására rendőrségi és bírósági eljárások keretében próbálták megakadályozni a rendezést. A recept ismert: bába-per, rágalmak, hamis adatokra épülő félretájékoztatás. De végül mindenhol győzött a józan ész, a hiteles adatokra építő tájékoztatás és a nők alapvető igénye, hogy háborítatlanul szüljék meg gyermeküket. És nem csak az otthonszülés kérdését rendezték, hanem a kórházi szülészeti ellátás is modernebb, biztonságosabb lett.

Orbán Viktor tényleg segíthet?

Az előző kormánnyal pórul jártunk, mindent megígértek, majd végigcsináltattak velünk egy hosszú egyeztetési folyamatot, több száz oldalnyi szakmai és jogi anyagot készítettünk több szakmai szervezet közreműködésével. Konszenzus született a legtöbb kérdésben, majd küldtek egy egyoldalas dokumentumot, melyben minden ígéretüket visszavonták. Megdolgoztattak minket, miközben nyilvánvaló volt, hogy nem komolyak a szándékaik.

Amikor először ültem le Vojnik Mária (MSZP) államtitkár asszonnyal megbeszélni az igényeinket, párhuzamosan néhány utcával odébb a bíróságon zajlott a bábák tárgyalása. Azt mondtam neki, hogy részünkről kizárt a kérdést úgy rendezni, hogy közben az otthonszülésben jártas szakembereket koncepciós eljárásban elítélik.

Az elmúlt néhány évben megtanultuk, hogy amikor az egyeztetés szóba kerül, akkor az államigazgatásba mélyen beépült lobbi-csoportok érdekeivel kell megküzdenünk. Orbán Viktor kormányában azért bízunk, mert azt az ígéretet olvassuk ki a programjából, hogy ezeket a törvénytelen szövetségeket felszámolja.

Geréb Ágnes felvállalta azt a szerepet, hogy általa előremozduljon az otthonszülés jogi szabályozása?

Geréb Ágnes meghonosított olyan, a modern tudományos ismeretekre épülő eljárásokat, melyeknek hatására több kórházban tevékenykedő orvos és szülésznő elmondhatja, hogy tőle tanulva biztonságosabb lett a tevékenysége.

Sajnos a szakmában jelenleg hatalmon lévő, a túlzott medikalizációban ortodox módon hívő csoport, akik nem vesznek tudomást az elmúlt évtizedek tudományos fejlődéséről, különböző módokon, folyamatosan üldözik.

Geréb doktornő tevékenységének köszönhetően talán lehetőség nyílik arra, hogy azok a szakemberek vegyék át a szülészeti szakma irányítását, akik hajlandóak lesznek modernizálni, biztonságosabbá tenni a kórházi szülészeti ellátást. Ugyanakkor az orvostársadalom egy része ugyanúgy kineveti, mint a maga korában Semmelweis Ignácot, akit csak halála után ismertek el az anyák megmentőjeként.

Geréb Ágnest milyen indokok alapján ítélhetik el?

Ihász Sándor fővárosi főügyész 2009. augusztus 7-én, a Napkelte műsorában hirdette meg dr. Geréb Ágnes ellen az ügyészség álláspontját. Az otthonszülést választó nőket a 2007 őszén vállelakadásban elhunyt kisbaba édesanyjával együtt butának nevezte, majd hosszan sorolta a vád szerinti műhibákat. Az Ihász által említett „hibák” a nemzetközi szakirodalomban nem számítanak annak. Sőt, a vállelakadás esetében a „szakértők” által evidenciaként emlegetett gátmetszésről tudjuk, hogy csak akkor van jelentősége, ha a szaksegítség nem fér hozzá a magzathoz, egyébként inkább káros lehet, hiszen még egy fölösleges sérülést kell majd ellátni.

Az internetes fórumokon vitázók sokasága talált tudományos magyarázatokat arra, hogy miért nem szabad a vállelakadásnál rutin-szerűen gátmetszést végezni, hiszen a baba válla az anyai medence csontos részében akad el, nem pedig a gátmetszéssel tágított lágy szövetes részben.

Hazai szülészek közül szintén sokan nem osztják a vád álláspontját, miszerint önmagában a gátmetszés elegendő lett volna a magzat kiszabadítására. Ha valóban szükség lett volna a gátmetszésre, hogy rendesen hozzáférjenek a magzathoz, akkor ezt Geréb doktornőn kívül a szintén próbálkozó mentősök is megtehették volna. A tragédiát követő napokban egy tisztességes szülészorvos a médiában nyilatkozva válaszolt a „pusztán egy gátmetszés segített volna” szalagcímek felvetésére, hogy „a már elhalt és elernyedt babát” persze, hogy egy perc alatt kiszedték a kórházban.

A vád szakértőinek szarvashibáiból néhány gyöngyszemet említenék:

A bírósági tárgyaláson vallomást tevő igazságügyi orvosszakértő összekeveri a ritmikus méhösszehúzódásokat előidéző oxitocint, a tartós összehúzódást okozó metherginnel. Egy igazságügyi szakértő nem tudja a különbséget? Az baj. Vagy tudja, de szakvéleményében elírás történt? Az is baj. Azt már nem is merem feltételezni, hogy direkt keverte össze a két szert, hogy a véleménye terhelő legyen a vádlottra.

A szakértők szakszerűtlen műfogás alkalmazásával vádolják Geréb doktornőt, és azzal, hogy nyakcsigolya sérülést okozott a műfogással. Ezek szerint a „szakértők” nem ismerik a G. Martius által 1997-ben ismertetett műfogást, amit a világ számos országában alkalmaznak, eredményessége alapján szakszerűnek tartják, viszont nem lehet vele nyakcsigolya sérüléseket okozni. Ha tényleg nem ismerik a „szakértők”, akkor az a baj, ha pedig ismerik, és mégis ezt a véleményt adták eskü alatt, akkor az nagy baj.

A kismamát veszélyeztetett terhesnek titulálják, akinek nem szabadott volna otthonszülést választania. Marsden Wagner professzor tételesen cáfolja minden állításukat, ami a veszélyeztetett terhességre utal. A „szakértők” állításai közül talán Asztalos professzor megállapítása a leginkább elgondolkodtató az alkalmassága tekintetében, miszerint az éhgyomri vércukorérték-határokat alapul véve, a terheléses értékekről beszél. Tehát összemos két kategóriát, hogy a terhelésesnél normálisnak számító értékre abnormálist írhasson. Véletlen ez is?

És még sorolhatnám azokat a szakszerűtlen megállapításokat, amelyek alapján egy a témához tényleg értő szakembernek égnek állna a haja.

Érdemes látni az összefüggést az előbbi kérdésre adott válaszom és a mostani között: ha az elavult szülészeti szabályokat, eljárásokat a tudományos bizonyítékok ellenére is erőltető ortodox szakmai csoport állásfoglalásaira, protokolljaira építve vallanak a vád szakértői, és ezt az ügyészség és a bíróság perdöntőnek veszi, akkor nem az igazság és a tudomány, hanem szakmai és pénzügyi lobbi érdekek győznek majd, és egy nagyszerű szakember ártatlanul börtönbe kerülhet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gaboanya
2010. november 16. 14:00
Van egyáltalán valaki, aki úgy szól hozzá ehhez a témához, hogy valódi ismereteket szerzett e téren?!!
gaboanya
2010. november 16. 13:58
Kedves domina chaca! Ha az otthonszülésről bármiféle valós tapasztalata lenne, és utánajárna "ennek a nőnek", ahogy azt mások is tennék, és nemcsak arra fordítanák a fejüket, amerre a média csavarja, nem engednének ilyen sarlatánokat, mint ön erről nyilatkozni.
Levelibeka
2010. november 15. 20:24
Otthon szülni biztonságos. Vagy ha máshonnan közelítjük, akkor ugyanúgy vannak kockázatai, mint a kórházi szülésnek. AZ lenne a lényeg, hogy mindenki alaposan megismerje a lehetőségeit, és megfelelő tájékoztatás után tájékozott döntést hozva válassza meg szülése helyszínét.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását