2024. május 2. - Zsigmond

LMP: ezt ne a parlament döntse el

Az LMP a választójogi törvényhez benyújtott módosító javaslatában azt kezdeményezi, hogy ne a parlament, hanem egy független szakértőkből álló bizottság jelölje ki a választókerületek új határait - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.
2011. december 4. vasárnap 15:40 - HírExtra
Az LMP-s politikus hozzátette: az európai mintára felállítandó Választókerületi Bizottság tagja a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Választási Bizottság mindenkori elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által delegált három szakértő lenne.

Karácsony Gergely megfogalmazása szerint a kormánypártok által benyújtott jelenlegi terv azt mutatja, hogy "miként fogja a Fidesz elcsalni a következő választást". Az ellenzéki politikus példaként a budapesti választókerületek határainak megváltozatását említette.

Karácsony Gergely megállapítása szerint a választókerületi határok - a kormányzat jelenlegi terveinek megfelelő - átrajzolásával egy Fidesz-mandátum megszerzéséhez kevesebb szavazatra lenne szüksége, mint egy nem fideszes mandátumhoz.

Az LMP képviselője hozzátette: a javaslat ellentmond a törvény azon részének, amely az egyéni választókerületek meghatározásakor összefüggő területet és a választásra jogosultak megközelítőleg azonos számát írja elő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását