2024. április 28. - Valéria

65. Velencei Filmfesztivál

Az Oscar-díjas Coen fivérek új vígjátékának, a George Clooney és Brad Pitt főszereplésével készült Burn After Reading című filmnek a premierjével kezdődött meg a 65. Velencei Filmfesztivál, amelyen 21 alkotás verseng a fődíjért, az Arany Oroszlánért.
2008. augusztus 28. csütörtök 17:06 - Hírextra
Annak ellenére, hogy a világ egyik legpatinásabb filmes mustrája egy hollywoodi alkotással indult útjára szerda este, Velencében a korábbi évekhez képest alulreprezentáltak az álomgyár alkotásai. A nagy amerikai stúdiók háttérbe szorulását jelzi, hogy a 21 versenyfilmből összesen öt amerikai, és azok is főként független alkotások.

Ezek közé tartozik többek között Darren Aronofsky Mickey Rourke főszereplésével készült, The Wrestler című filmje, Jonathan Demme Rachel Getting Married című alkotása és a 21 gramm forgatókönyvét jegyző Guillermo Arriaga első rendezése, a The Burning Plain, melynek főszerepét Charlize Theron és Kim Basinger játssza.

Marco Müller fesztiváligazgató úgy vélte: a tavalyi írósztrájk az oka, hogy az idén a megszokottnál kevesebb amerikai mű kerül bemutatásra Velencében. Hozzátette ugyanakkor, hogy öt versenyfilmjével a kontinensnyi ország továbbra is erőteljesen jelen van a mezőnyben. Az igazgató fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a filmek kiválasztásában egyáltalán nem játszik szerepet az, hogy mely nemzet alkotásai.

A világ számtalan országából érkezett filmeket bemutató seregszemlét az utóbbi években egyébként sok támadás érte, hogy túlságosan Hollywood befolyása alá került, ám az idén úgy tűnik, helyrebillen a mérleg: éppenséggel a házigazda Olaszország vetítései viszik el a pálmát.

Összesen 18 olasz filmet mutatnak be a 11 napos mozimaraton alatt, és csupán 10 amerikai produkciót láthat a közönség. A versenyprogram alkotásai közül négy olasz és három-három japán, illetve francia. A 21 versenyfilm közül csupán kettő nem világpremier, két japán animációt ugyanis hazájában már bemutattak.

A szerdán megnyílt seregszemle Arany Oroszlán-díjai, melyek sorsáról a Wim Wenders rendező vezette zsűri dönt, szeptember 6-án találnak gazdára. A zsűrielnök reményét fejezte ki, hogy a versenyprogramba bekerült 21 alkotás a filmművészet mai állását híven kifejező mű.

A versenyprogramban nem szereplő nyitófilm, a Burn After Reading című feketekomédia alkotói szerint művük egészen egyszerűen egy idiótákról szóló mese, melynek főbb szerepeiben a két hollywoodi szívtipró mellett John Malkovich, Frances McDormand és Tilda Swinton látható. A négyszeres Oscar-díjas testvérpár legfrissebb alkotása egy kémkomédia, melyben az Oscar-díjas Frances McDormand és Brad Pitt alkotta edzőpáros egy volt CIA-ügynök (John Malkovich) memoárjaiból próbál sajátos módon pénzt csinálni.

Brad Pitt, akit hat csemetéje közül kettő, Maddox és Pax kísért el a mustrára, a Velencében adott sajtótájékoztatón elmondta, képtelen volt eldönteni, meghatódjon, vagy inkább megsértődjön-e azon, hogy Joel és Ethan Coen direkt őrá írta a bugyuta edzőtermi alkalmazott szerepét.

Az amerikai vígjáték a megnyitóra érkező, láthatóan igen jó hangulatban lévő szereplőgárdáját hatalmas ovációval fogadta a vörös szőnyeg két oldalán felsorakozott közönség. Szintén nagy izgalmat váltott ki a rózsaszín szaténruhát viselő Claudia Schiffer, kinek fehéraranyból készült, gyémántokkal díszített órájához külön testőrt biztosított az ékszergyártó Chopard cég.

A 300 millió eurót érő órát a Golden Globe gálával egy időben fogják elárverezni Los Angelesben, a befolyt összeget pedig AIDS-kutatásra fordítják. Clooneyékkal és Schifferrel osztozkodott a vörös szőnyegen a divattervező Valentino is, aki a róla készült dokumentumfilm bemutatójára érkezett a gyönyörű modell, Eva Herzigova társaságában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását