2024. április 25. - Márk

Évadnyitó a Pécsi Nemzeti Színházban

Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámája lesz az október 10-én kezdődő 113. évad első premierje a Pécsi Nemzeti Színházban, amely Balikó Tamás igazgató szerint az elmúlt másfél évtized legnehezebb gazdasági éve elé néz.
2008. augusztus 27. szerda 16:30 - Hírextra
A közönség a 2008/2009-es idényben hat nagyszínházi és három kamaraszínházi bemutatót láthat, köztük drámát, musicalt, zenés játékot, operát, operettet, balettet és bohózatot is - mondta el a direktor a szerdai évadnyitó társulati ülésen.

Balikó Tamás közölte: műsorra kerül Pozsgai Zsolt-Nagy Tibor-Bradányi Iván A kölyök című musicalje, Carl Orff-Herczog István Carmina Burana és Maurice Ravel-Vincze Balázs Bolero című balettje, valamint Otto Nicolai operája, A windsori víg nők.

Az igazgató a premierek közül kiemelte még Thomas Vinterberg, Mogens Rukov és Bo Hansen Az ünnep című drámáját, Kálmán Imre operettjét, A montmartre-i ibolyát, Bertolt Brecht-Kurt Weill Koldusoperáját, Hamvai Kornél Hóhérok hava című drámáját és Carlo Goldoni A hazug című bohózatát.

A direktor hozzátette: műsoron maradnak a tavaly nagy
sikerrel játszott darabok, a Hippolyt, a lakáj, Az ötödik pecsét, A hülyéje, a Hoffmann meséi, a Spartacus 2076, A képzelt beteg, valamint az Anconai szerelmesek is.

Balikó Tamás szólt arról is, hogy a teátrum a folyamatosan csökkenő önkormányzati és szponzori támogatások miatt az elmúlt másfél évtized legnehezebb gazdasági éve előtt áll. A hasonló nagyságú színházak 800 milliós, egymilliárdos költségvetéséhez képest a pécsi mindössze 600 millió forintból gazdálkodik, melyből a korábbi évek 300 millió forintot meghaladó összegéhez képest idén csak 270 millió forint a város hozzájárulása.

Ebből a pénzből egyre nehezebben tudjuk kifizetni az alkalmazottak bérét és az egyre magasabb összegről szóló közüzemi számlákat - jegyezte meg az igazgató, majd hozzátette: ezen a helyzeten a jegy- és bérletárak idei, több mint tíz százalékos emelése sem sokat javít.

Balikó Tamás újságíróknak azt mondta: az anyagi problémák nem mehetnek a magas színvonalú szakmai munka rovására. Spórolni a fizetésekkel, a nyári színházakkal közös produkciók bemutatásával, vendégelőadások megtartásával, s a közelmúltban például azzal is tudtak, hogy a szegedi színháztól vásároltak használt jelmezeket.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság titkára a társulati ülésen annyit jegyzett meg: furcsállja, hogy éppen a kultúrán próbál spórolni Pécs, amely 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz.

Balikó Tamás az évadnyitón köszöntötte az ötven éve pályán lévő Vári Éva színésznőt és Bódis Irént, aki ötvenöt éve lépett be a Pécsi Nemzeti Színház társulatába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását