2024. április 28. - Valéria

Navracsics Tibor: újabb fél év kormányzati nyenyó

Navracsics Tibor szerint az utóbbi fél évben is a tehetetlenség jellemezte a kormányt, semmilyen érdemi döntést nem hoztak, és Magyarország változatlanul leszakadóban van a térség országaihoz képest; a Fidesz parlamenti frakcióvezetője erről keddi budapes
2008. augusztus 26. kedd 16:53 - Hírextra
"Lassan indul a politikai évad, a magyar politika elvesztegetett évének második félévébe lépünk" - fogalmazott Navracsics Tibor, aki szerint az utóbbi fél évben sem érdemleges politikai elképzelést nem vázolt fel a kormány, sem érdemi lépés nem történt.

A frakcióvezető a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia gazdasági teljesítményét összehasonlítva azt mondta, Magyarország sodródik, a gazdasági növekedés és az ipari termelés tekintetében a térséghez képest leszakadóban van és gyenge a költségvetési politika is. Hozzátette: további aggodalomra ad okot, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddi bejelentése szerint a kormány az eddigi politikát és programot akarja folytatni.

"Ez azt jelenti, hogy folytatódik a kormány programnélkülisége, mindennapos túlélési gyakorlata, amely tulajdonképpen egyetlen célt szolgálatában áll: Gyurcsány Ferenc be akarja magát írni a magyar rekordok könyvébe, mint leghosszabban ideig hivatalban lévő miniszterelnök, számára teljesen mindegy, hogy ez milyen áron történik" - fogalmazott Navracsics Tibor.

A fideszes politikus emlékeztetett arra, még tavasszal egy sajtótájékoztatón azt jósolta, hogy a koalíciós válság miatt nagy valószínűséggel szeptemberig nem történik semmi a kormányzati politikában, holott a magyar gazdaság stagnálása nem enged meg egy cselekvésképtelen, tehetetlen kormányt az ország élén. Mint mondta, a Fidesz akkor és most is azt az álláspontot képviselte, hogy a válságból kilábalás "legrövidebb, legegyenesebb és legbecsületesebb útja az előre hozott választás lenne".

A frakcióvezető a következő parlamenti ülésszakról szólva azt mondta, a Fidesz-frakció célja a kormányképes alternatíva felmutatása, ezért törvényjavaslatokkal, módosítókkal készülnek.
Navracsics Tibor azt mondta, a Fideszben folytatódik a szakpolitikai programok kidolgozása, amivel azt akarják jelezni, hogy a Fidesz kész a kormányzásra, van programja, ami bármikor kormányzati cselekvési programmá változtatható.

Fontosnak nevezte azt is, hogy elkezdjék az előkészületeket a 2011-es európai uniós magyar elnökséggel kapcsolatban, és külön törvényt alkossanak erről, "nehogy az a helyzet álljon elő, mint több központi nagyberuházásnál: vagy a pénz, vagy az ember vagy a bátorság fogy el". Az uniós elnökség nem négyes metró, nem lehet évekig húzni megvalósítását, hogy aztán a végén dupla-tripla legyen a költségvetése - jegyezte meg.

A frakcióvezetőtől megkérdezték, a Fidesz szerint milyen irányba kellene elmozdulni adókérdésekben, tekintettel arra, hogy a miniszterelnök kedden ismerteti adóelképzeléseit az MSZP-frakció előtt. Navracsics Tibor azt mondta, pártja továbbra is az adócsökkentést, a vállalkozók terheinek csökkentését támogatja, mert ezzel lehet felpörgeti a gazdaságot. Ugyanakkor szerinte az adócsökkentéshez hiteles kormány is kell, "Gyurcsány Ferenc pedig nem hiteles politikus ebben a tekintetben, mert visszavonta az 5 éves adócsökkentési programot, majd adót emelt".

Nyakó István, az MSZP szóvivője reagálásában az MTI-nek azt mondta, a kormány azért dolgozik, hogy minél több munkahely létesüljön, minél több beruházás valósuljon meg, minél több utat építsenek.

A Fidesz éppen az elért eredményeket akarja elfedni depressziókampányával és aknamunkát folytat a beruházásokkal szemben - fűzte hozzá a szóvivő.

Szerinte minél több beruházás fog megvalósulni, minél sikeresebb lesz az ország, annál kevesebb lehetősége lesz a Fidesznek a válsághangulat szítására. Hozzáfűzte: ezért próbál az ellenzéki párt ártani az országnak és a kormánynak.

Utalt arra, hogy az indiai Apollo Tyres néhány hete úgy döntött, visszavonja a gyöngyösi 200 millió eurós gumiabroncsgyár tervét, mert a helyi Fidesz népszavazást kezdeményezett a beruházás ellen.

Nyakó István azt mondta, az emberek egyre kevésbé vevők a Fidesz "károgására", és elegük van abból, hogy lépten-nyomon feltűnik egy fideszes fej, aki megmondja, "miért kellene a kardunkba dőlni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását