2024. május 2. - Zsigmond

A pedagógusok nem megbecsültek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) megítélése szerint Magyarországon nem elfogadható szintű a pedagógusok megbecsülése.
2008. október 5. vasárnap 15:43 - Hírextra
"Október 5-e, a pedagógusok világnapja. Ez a nap alkalmas arra, hogy számot vessünk a pedagógusok és a nem-pedagógus kollégáink helyzetével a világban és Magyarországon" - olvasható Kerpen Gábor, a PDSZ elnökének közleményében, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez.
A pedagógusok társadalmi és kormányzati megbecsülése az egyik legfőbb mutatója annak, hogy mit gondolnak a kormány, illetve a társadalom tagjai a jövőről. Magyarországon azonban a helyzet e téren nem elfogadható a PDSZ megítélése szerint.

A közlemény szerint a kormány szakmai okokat nélkülözően, kizárólag anyagi megtakarítás miatt olyan finanszírozási rendszert léptetett érvényre, amelynek eredményeként az utóbbi hét évben közel kétezer oktatási intézmény önállósága szűnt meg, valamint több mint 12 ezer pedagógusi és több száz nem pedagógusi álláshely szűnt meg az oktatásban. A magyarországi pedagógusok bérének vásárlóértéke nem éri el az OECD-országokbeli pedagógusi bérek vásárlóértékének a felét sem.

A PDSZ álláspontja szerint az Új tudás programban szereplő pedagógusi illetményemelési javaslat mértéke nem kiemelkedő, a 21 évnél régebben dolgozó pedagógusok számára egyetlen fillért sem juttatna a kormányzat, továbbá a program nem gondol az oktatásban dolgozó nem-pedagógusokra, akiknek nettó bére elfogadhatatlanul alacsony.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását