2024. május 3. - Tímea, Irma

Vaktölténnyel igyekszik sebesíteni a Fidesz

Tévedés, hogy megállapodás született a kormány és a kórházak között - mondja Kökény Mihály egészségpolitikus. Szerinte az ellenzék elhamarkodottan nyilatkozik, ráadásul mindezt már a kampány hevében teszi.
2009. szeptember 30. szerda 17:59 - Nagy András
Pesti Imre elhamarkodott nyilatkozatot tett – így reagált Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a HírExtrának, arra a mai sajtótájékoztatóra, amelyet a Fidesz szakpolitikusa tartott.

Pesti ezen többek közt azt mondta, 2010 háborús helyzetet fog jelenteni az egészségügyben. Az ellenzéki képviselő ezt arra utalva nyilatkozta, hogy a kormány, illetve a forráshiánnyal küszködő kórházak között hosszú háborúskodás után, a béke jelei mutatkoznak.

A fideszes politikus szerint a kormányzat által a kórházak számára biztosítani kívánt 4-4,5 milliárd forintnál nagyobb összeg is bekerülhet a rendszerbe, a kormány azonban ezt a pluszforrást nem a tartalékalapból, hanem a jövő évi költségvetés terhére biztosítaná; vagyis a büdzsé egy részét már most elkölti a kabinet.

Végső csapás?

Pesti elmondta, 2010 a végső kegyelemdöfése lesz az egészségügynek, a kórházak csődbe fognak menni, a kormányzat pedig úgy távozik, hogy felégeti maga mögött a teljes magyar egészségügyi ellátást.

Kökény Mihály azonban nem egészen így látja az egészségügy helyzetét, pontosabban óvatosságra int az elhamarkodott nyilatkozatokkal kapcsolatban.

„Tisztán látszik, hogy a kormány fog többletforrást biztosítani az egészségügy számára már idén is, (…) de hogy ez pontosan miként fog kinézni, erről még semmiféle döntés nem született” – mondta a HírExtrának Kökény.

„Ezért aztán kár most mindenféle apokaliptikus jóslatokba bocsátkozni” - tette hozzá.

Szó sincs megegyezésről

Igaz, hogy a jövő évi költségvetésből tervezi a kormány feltölteni az egészségügyi kasszát? – tettük fel a kérdést a szocialista politikusnak. „Erre vonatkozóan megint csak azt tudom mondani, még semmiféle döntés nem született. Nyilván bármi, ami a jövő évi költségvetést érinti, majd csak a büdzsé jövő héten kezdődő általános vitáján kerül nyilvánosságra” – nyilatkozta a HírExtrának Kökény, aki megerősítette portálunk azon információját, mi szerint egyelőre nem született megállapodás a kormány és a kórházak képviselői között, csupán egy emlékeztetőt írtak, mi szerint mintegy 4-4,5 milliárd forinttal segítheti ki a Bajnai-kabinet az egészségügyi ellátókat még ebben az évben.

Kökény szerint nem lehet összehasonlítani a mostani költségvetést a korábbi időszakok büdzséivel, mert ma egy pénzügyi-gazdasági válságot élünk. Az egészségügyi szakpolitikus ezt arra a kérdésünkre válaszolva közölte, hogy választások előtti években jellemző-e, hogy a kormány a következő költségvetés terhére vállal kötelezettségeket.

Kökény ugyanakkor azt mondja, mielőtt a Fidesz 2002-ben átadta a kormányzást, „érdekes módon” megspórolta a költségvetési vitát, hiszen egy két éves büdzsét készített. Hozzátette, hogy 2002-ben a hatalmat átvevő szocialista-liberális kormánynak mindjárt 100 milliárdos nagyságrendben kellett kiegészítenie az egészségügyi kasszát.

Legalábbis álságos tehát a Fidesz részéről azt emlegetni, hogy a szocialisták felégetik maguk mögött az egészségügyi ellátást – mondja Kökény Mihály, aki szerint Pesti mai nyilatkozata már a kampány részének tekinthető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. szeptember 30. 22:01
Fidesz???????? Mi van??????? Állandóan a Fidesszel foglalkoznak. foglakozzanak az új erővel,a Jobbikkal!!!!!!!!4
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását