2024. április 19. - Emma

Metropolitan-operaestek a Művészetek Palotájában

Ősztől a magyar főváros közönsége is élő közvetítéseken keresztül, HD minőségben láthatja és hallhatja a New York-i Metropolitan Opera, vagyis a Met legjobb produkcióit. A Művészetek Palotájában - két bérlet keretében - összesen tíz előadást élvezhetnek a
2008. augusztus 26. kedd 18:06 - Hírextra
Bár a Magyar Állami Operaház is tárgyalt a Met-előadások sugárzásáról, végül a Művészetek Palotájának sikerült Magyarországon elsőként megállapodni a közvetítésekről, amelyeket Európa több országában már korábban is láthatott a közönség. Nagy-Britanniában, Franciaországban, Belgiumban és Ausztriában általában filmszínházakban, Csehországban - mozik mellett - az Állami Operaházban, Lengyelországban pedig egy, a Müpához hasonló koncerthelyszínen láthatók az előadások.

Majdnem 30 cím szerepel a Met idei játékrendjén, és ennek tíz kiemelkedő darabját lehet - két öt-öt előadásos bérlet keretében - most már Budapesten is látni és hallani. Az első október 11-én Richard Strauss Saloméja lesz, amelyet egy kortárs opera, John Adams 2007-ben komponált Doctor Atomicjának Met-beli premierje követ november 8-án.

Négy további új produkció tanúi is lehetnek az operarajongók májusig a Müpa 130 férőhelyes előadótermében: Berlioz Faust elkárhozása, Massenet Thais, Puccini A fecske és Bellini Az alvajáró című operájának premierjét is közvetítik. Ezeken kívül Gluck Orfeusz és Euridikéje, Puccini Pillangókisasszonya és Rossini Hamupipőkéje sztárszereposztásban hangzik el.

Az októberi Salome címszerepét a finn Karita Mattila énekli, aki 2004-ben játszotta először a Metben a szerepet. „A Metropolitan Opera történetének az ezredfordulóról szóló részében Kartia Mattila mindenképpen önálló fejezetet érdemel” - írta teljesítményéről a The New York Times.
Heródiást a magyar Komlósi Ildikó alakítja, aki a budapesti Zeneakadémia után Londonban és Milánóban tanult, 1986-ban megnyerte a Nemzetközi Pavarotti Énekversenyt, majd sorra meghódította a nemzetközi operaszínpadokat. Johanaant is finn énekes, Juha Uusitalo személyesíti meg, akit a Budapesti Wagner-napokon A walkür Wotanjaként ismert meg a magyar közönség. Az előadást az egyik legnevesebb rendező, a Salzburgi Ünnepi Játékokat jelenleg irányító Jürgen Flimm állította színpadra.

Egyébként idén először - ugyancsak HD minőségben - a Salzburgi Ünnepi Játékok három új produkcióját összesen 200 - amerikai, ausztráliai és nagy-britanniai - moziban játsszák: Mozart Don Giovanniját, Verdi Otellóját és Gounod Rómeó és Júliáját láthatja a két kontinens és a szigetország közönsége - így teljesedik ki az "opera-globalizáció".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását