2024. május 16. - Mózes, Botond

Színpadi parádé

Az európai színpadi kultúra elmúlt két évadának legremekebb alkotásai ezekben a napokban Sepsiszentgyörgyön találkoznak az értő közönséggel a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé keretében.
2009. március 19. csütörtök 23:59 - HírExtra
A Tamási Áron Színház ezzel a fesztivállal hatvanadik évadát ünnepli, úgy tekint erre a rendezvényre, mint művészi törekvéseinek kiteljesítőjére. A fesztivál szervezőinek célja, hogy olyan rendezvényt hozzanak létre a magyar nyelvterület keleti peremén, amely egyaránt szolgálja Közép-Európa kultúráinak közeledését, valamint a kortárs színház értékeinek terjesztését.

A biennálé március 17-én este a budapesti Katona József Színház A karnevál utolsó éjszakája című előadásával startolt. A március 29-ig tartó fesztiválon olyan előadások vesznek részt, melyek saját színházi kultúrájukon belül a legrangosabb szakmai díjakat nyerték el az elmúlt két évadban. A Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról és Romániából meghívott előadások mellett a világhírű berlini Deutsches Theatert is vendégül látja a rendezvény, ezáltal kitekintést nyújtva a nyugati színházi kultúrák legjelentősebb kortárs törekvéseire is.

Bár a fesztivál programjának gerincét színházi előadások alkotják, a közönséget kísérőprogramok is várják, melyek ugyanazt a kortárs szemléletet képviselik, mint a főműsor színházi előadásai. Ennek keretében koncerteket, kiállításokat, az előadásokhoz kötődő szakmai beszélgetéseket is látogathatják az érdeklődők. A fesztivál idején kerül sor a Színházkritikusok Nemzetközi Szövetségének (AICT-IATC) fiatal kritikusok számára szervezett szemináriumára is.

"Örömmel jelenthetem, hogy már nem születőfélben levő, hanem működő színházfesztiválról beszélhetünk, most már a gondozás és a továbbfejlesztés a feladatunk" - mondta a megnyitó sajtótájékoztatóján Bocsárdi László, a színház igazgatója. Úgy értékelte, hogy a kéthetes rendezvénysorozat az elmúlt 15-20 év legfontosabb délkelet-erdélyi, székelyföldi színházi rendezvénye. Azáltal, hogy ezek a társulatok Sepsiszentgyörgyön is láthatóvá váltak, bizonyítja, hogy európai kulturális központtá válhat egy vidéki kisváros is - mondta a rendező.

A színházigazgató példaértékűnek nevezte a városi és a Kovászna megyei önkormányzattal kötött partnerséget. Hasonlóképpen kiemelkedő összefogás volt érezhető a helyi vállalkozók körében is, akik jelentős mértékben támogatták a rendezvénysorozatot: csak a mecénás bérletekből 43 kelt el, ezek darabja mintegy 230 euróba került.

Emellett sokan mások is segítettek a Reflex fesztivál megszervezésében - számolt be Bocsárdi. Kifejezte reményét, hogy a román kormánytól is kapnak utólag támogatást. A Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé összköltségvetése eléri a 10 milliárd régi lejt (mintegy 230 ezer eurót), ebből 1 milliárdot (körülbelül 23 ezer eurót) kértek a művelődési szaktárcától.

A Tamási Áron Színház fennállásának 60. évfordulójáról szólva Bocsárdi emlékeztetett arra, hogy ebben a hónapban jelentős díjakban részesültek a társulat tagjai. Az idén öt kategóriában jelölték UNITER-díjra a sepsiszentgyörgyi színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadását, Nemes Levente színművész elnyerte az idei Kaszás Attila-díjat, és Váta Loránd színművész Jászai Mari-díjas lett.

Csütörtök este a lengyel színház fenegyerekeként emlegetett Jan Klata rendezésében az egyetlen fennmaradt teljes görög trilógiát, Aiszkhülosz Oreszteiáját vitte színre a krakkói Stary Teatr.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását