2024. május 5. - Györgyi

Egyelőre nem bontják le Rajk László emlékművet

Az építési hatóság, illetve a közigazgatási hivatal első és másodfokon is elrendelte a Rajk László által készített 1956-os emlékmű bontását Veszprémben, jelenleg azonban bíróság foglalkozik az üggyel, mivel a határozat ellen végrehajtási kifogással élt a
2008. augusztus 26. kedd 09:37 - Hírextra
A Köztigon Kft. tulajdonosai közé tartozik Rajk László és felesége is - olvasható a lapban. Az újságnak nyilatkozva Debreczenyi János, Veszprém polgármestere elmondta, míg a bírósági döntés meg nem születik, az emlékmű bontását a polgármesteri hivatal önként felfüggesztette.

A lap utal arra, hogy a közelmúltban közölték Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd levelét, aki annak az álláspontjának adott hangot, hogy Rajk Lászlónak "jogtalanul fizettek ki pénzt" az emlékműért, s a több millió forint visszakövetelését a megyeszékhely vezetése nem mérlegelheti.

Nyilatkozott a lapnak Rajk Judit, Rajk László felesége is, aki közölte: az ügyvéd levelét először egy veszprémi hírportál közölte, s ott helyreigazítást is kértek, ám annak teljesítésétől függetlenül "fenntartják maguknak azt a jogot, hogy a hírportál és a szerező ellen - személyiségi jog megsértése miatt - nem vagyoni kártérítési igénnyel lépjenek fel".

Azzal a polgármester is egyetért, hogy Rajk László nem azt a szobrot adta át, amit vállalt - olvasható a megyei lapban. Például nem nemes acélból készült, hanem közönséges vasból, és egy zászlóelemmel kevesebbet tartalmaz - írta a lap. A polgármester nyilatkozik arról is, hogy nem lehet még választ adni arra a kérdésre, hogy áttelepítik-e a Rajk-alkotást a Jutasi úti emlékparkba.

A megyei lap közli, hogy az ügyben a Veszprém Megyei Bíróság elfogultságot jelentett be, s a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki az eljárás lefolytatására. Az új eljáró bíróság első intézkedésként a bontási határozatot hivatalosan is felfüggesztette - írta keddi számában a megyei újság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását