2024. május 14. - Bonifác

Nem tudnak iskolába menni a gyerekek

Nem tudják meghosszabbítatni a falugondnoki kisbusz forgalmi engedélyét a Zala megyei Homokkomáromban, "papíron" ugyanis modernebb motorral van felszerelve, mint a valóságban, a régebbi konstrukciójú motorba viszont nem lehet beépíteni az előírt szabályoz
2008. augusztus 26. kedd 09:41 - Hírextra
Szeptembertől közel 20 kisiskolást kellene naponta a falugondnoki busszal a nagykanizsai iskolába szállítani, de már a falunapra is a szomszéd község gépkocsiját kérték kölcsön. A jármű műszaki engedélye egy hónapja lejárt, de mindaddig nem tudják levizsgáztatni, amíg nem tudják igazolni, hogy a motor régi típusú.

A falubuszt 2002-ben vásárolta meg az önkormányzat, a polgármester és a falugondnok szerint a régebbi konstrukciónak számító 2-es kategóriájú motorral. A forgalmi engedélybe azonban a modernebb - 3-as jelzésű - motort jegyezték be. A jogszabályváltozások miatt az ilyen típusú járművek csak sebességkorlátozó berendezéssel közlekedhetnek, ezt azonban a régi motorba nem lehet beépíteni.

Bodó Tamás, Homokkomárom polgármestere a lapnak elmondta: egy éve óta nem tudják megoldani a problémát. Megoldást jelentene, ha a valóságnak megfelelően visszaminősítenék a motort, így nem vonatkozna rá az előírás. A gyártó viszont többszöri megkeresés ellenére sem küldte el az ehhez szükséges igazolást, a Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig mindaddig nem minősíti át a járművet, míg a dokumentum nem érkezik meg.

Pongrácz István, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főosztályvezető-helyettese szerint a motor ugyan Euro 3-as, de nem elektromos vezérlésű, ezért nem építhető be a sebességkorlátozó. Szerinte az önkormányzat illetékeseinek ismételten egyeztetni kellene a hatóságokkal a lehetőségekről - olvasható a cikkben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását