2024. április 28. - Valéria

Trendforduló a gazdaságban

Trendforduló következett be a magyar gazdaságban, a folyamatok a kormány által tervezett irányban haladnak - értékelte a héten nyilvánosságra hozott GDP- és reálbéradatokat Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki online tájékoztatóján.
2008. augusztus 22. péntek 14:57 - Hírextra
Az egyensúlyteremtés legnehezebb szakaszán túl vagyunk - hangoztatta a szóvivő.
Közölte: a GDP 2008 második negyedévében 2,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ez pedig az elemzők által várt értéknél is jóval magasabb.

Budai Bernadett szerint a növekedés az előző negyedévhez képest is gyorsult, 0,6 százalékkal.
Az eurózónában és a 27 tagállam átlagát tekintve is csökkent ez az érték, a magyar 0,6 százalékos növekedés így igen kedvezőnek tekinthető - vélekedett.

A kormányszóvivő szerint a növekedés lassulásában korábban jelentős szerepet játszott az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás átalakítása, a szolgáltatások költséghatékonyabbá tétele. Hozzátette: ez a folyamat mára befejeződött, így az állami szolgáltatások már nem fékezik a növekedést, sőt szerepet játszanak a második negyedéves GDP-bővülésben.

Budai Bernadett a mezőgazdaság kapcsán azt mondta, a tavalyi, kiugróan rossz év után az idei év kedvező termése vélhetően megmutatkozik a GDP növekedésében.

Kitért arra, hogy a kormány egész évre 2,4 százalékos GDP-bővüléssel számol.
A reálbérek kapcsán közölte: a 0,5 százalékos növekedés 8,2 százalékos bruttó béremelkedés mellett 6,8 százalékos inflációval számolva történt.

A január-júniusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását