2024. április 30. - Katalin, Kitti

Mesterházy: Bízik bennünk a pénzügyi világ

Nőtt a nemzetközi pénzügyi világ bizalma Magyarország iránt az elmúlt ötven napban, érdeklődnek a magyar kötvények iránt és van kereslet - mondta Mesterházy Attila.
2009. június 4. csütörtök 18:46 - HírExtra
Az euró és a forint árfolyamának stabilizálódását az állampolgárok is tapasztalhatták - közölte sajtótájékoztatón a szocialista frakcióvezető.

Hangsúlyozta: a kormány az MSZP-frakcióval javaslatot dolgozott ki A válságkezelés szolidaritási intézkedései munkacímmel, amelynek elsődleges érintettjei a gyermekes családok, a válság miatt állásukat elvesztők és a kisnyugdíjasok.

A frakcióvezető elmondta: a kormány elindítja a szociális kríziskezelő programot, amelynek a pénzügyi alapjában induláskor kétmilliárd forint lesz; ehhez egymilliárdot a kormány kezdő tőkeként biztosít, de ide utaltatják a bírsággal sújtott bankok befizetéseit is, illetve ebbe az alapba kerülnek az állami vezetők fizetéscsökkenéséből származó bevételek is.

Az alap célja az is, hogy a krízishelyzetbe jutott embereket segítse, azaz ne csak a munka nélkül lévőket, hanem azokat is, akik aktívan dolgoznak ugyan, ám a válság miatt mégis kellemetlen helyzetbe kerültek vagy kerülnek - fogalmazott a kormánypárt frakcióvezetője.

Megjegyezte: számukra egyszeri, 20-50 ezer forint közötti támogatást nyújtana a kormány, abban az esetben, ha már kimerítették az önkormányzat által nyújtott kiegészítő támogatási lehetőségeket. A program az első szakaszban augusztus 1-je és november 1-je között "lesz elérhető" - mondta Mesterházy Attila.

Közlése szerint a kormányjavaslat másik lényeges javaslata a méltányossági nyugdíjkeret megemelése, amelyre mintegy 1,5 milliárd forintot fog biztosítani. A szocialista politikus szerint a méltányossági keret mintegy 40 ezer nyugdíjast érinthet.

Harmadikként a frakcióvezető a 65 éven felüliek utazási kedvezményének a megtartását emelte ki. Ebben a frakció egyértelmű és határozott álláspontot képviselt, s ezt elfogadta a kormány is - mondta Mesterházy Attila. Hozzátette: 2011-ig azonban ki kell dolgozni egy elektronikus "kedvezményregisztrációs rendszert", amelynek alapján egyáltalán "bemérhetővé válik", hogy hányan élnek ezzel a kedvezménnyel.

A frakcióvezető szerint ez a kedvezmény körülbelül 1,6 millió nyugdíjast érinthet.
Mesterházy Attila az intézkedéssor negyedik elemeként a nehéz helyzetbe kerülő lakáshitelesek megsegítését említette. Ennek a hatályba lépése szeptember elsejétől lehetséges - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a segítségnyújtásnak három eleme van: első az állami garanciavállalás kiterjesztése azon aktív dolgozókra is, akik krízishelyzetbe kerültek, és a havi részletfizetésük növekedése meghaladja a 30 százalékot. A frakcióvezető szerint ez az állami garanciavállalás mintegy 360 ezer családot érinthet.

A segítségnyújtás második eleme az önkormányzatok elővásárlási jogának megteremtése és az ehhez kapcsolódó banki hitelkonstrukció elindítása - mondta az MSZP vezető politikusa. Rámutatott: mielőtt egy bank elárverezné a fizetésképtelenné vált ügyfele lakását, "szeretnénk közbelépni", hogy a családok ne az utcára kerüljenek, hanem az önkormányzatnak legyen elővásárlási joga a lakásukra. Ha pedig az önkormányzatnak erre nincs pénze, akkor ehhez kaphasson a Magyar Fejlesztési Banktól kedvezményes hitelt - tette hozzá Mesterházy Attila. Harmadik programpontként pedig a lakásmaffia elleni hatékony fellépést hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását