2024. április 29. - Péter

Nem a tankönyv-jóváhagyás miatt késhet a kiadványok kiszállítása

Valótlannak nevezte az Oktatási Hivatal (OH) elnöke pénteken azt a lapinformációt, amely szerint a tankönyv-jóváhagyási eljárás elhúzódása okozza a kiadók által prognosztizált késedelmes szállítást.
2008. augusztus 22. péntek 16:20 - Hírextra
Bakonyi László az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Nemzet írására reagált, amelyben az jelent meg, hogy félmillió tankönyv már biztosan nem érkezik meg tanévkezdésre az iskolákba.
A lap úgy tudja, a késedelem oka az, hogy a jogszabályban előírt szigorítások miatt át kellett íratni és újra kellett engedélyeztetni a köteteket, ám az oktatási tárca háttérintézménye óriási csúszásokkal adja ki az engedélyeket.

Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) terjesztői tagozatának elnöke az újságnak azt mondta, az óriási pluszköltséggel járó javítást általában időben el is végezték a kiadók, ám vannak olyan könyvek, amelyek már három-négy hónapja fekszenek a hivatal asztalán, azonban még mindig nem döntöttek róluk.

Az Oktatási Hivatal elnöke közleményében visszautasította a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének állításait. Azt elismerte, hogy egyes tankönyvek eljárása elhúzódik, de véleménye szerint ez nem lehet oka annak, hogy a tankönyvek kiszállítása elmaradjon.

Bakonyi László felidézte, hogy 2007-ben módosították a tankönyvpiac rendjét szabályozó törvényt és rendeletet, s megváltoztatták a rendelhető tankönyvekre vonatkozó szabályokat.

A jogalkotó az átmenet zavartalanságának érdekében lehetővé tette, hogy a tankönyvjegyzéken átmenetileg (2008. december 31-ig) szerepeljenek azok a tankönyvek is, amelyek jóváhagyását kezdeményezték a kiadók, de amelyek esetében az eljárás még nem zárult le. Ezek ugyanúgy rendelhetők és kiszállíthatók, mint az érvényes jóváhagyással rendelkező tankönyvek. Jelenleg 16 kiadó mintegy 200 könyve szerepel ezen a részjegyzéken.

A változtatás másik fontos eleme az volt, hogy február 28-át határozták meg a tankönyvek megrendelési határidejeként, hogy a kiadóknak legyen elég idejük (fél év) a vállalt kötelezettségek teljesítésére.

Az OH elnöke közölte, valótlan az az állítás, amely szerint valamennyi tankönyvet újra kellett írni és engedélyeztetni. Az érvényes engedéllyel rendelkező könyveket - ez körülbelül a könyvek 80-90 százaléka - nem kellett újra jóváhagyatni. A Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben korábban bekövetkezett változásokat azokban a tankönyvkiadóknak is követniük kellett.

Bakonyi László valótlannak tartja azt az állítást is, hogy szűkül a tankönyvpiac. Tájékoztatása szerint a tankönyvjegyzéken jelenleg 3566 tankönyv szerepel, a tavalyi 3030-al szemben, ez mintegy 17 százalékos emelkedést jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását